Oli, avellana, i vi, els millors!
Presentació de la DOP Siurana. La campanya de l’oli nou es va presentar a Vila-seca, en un camp d’oliveres, i amb el reconegut xef
vila-secà Eduard Xatruch Cerro com a padrí d’aquesta
La mirada
Ja és aquí. Ja arriba l’oli nou. I aquest any el padrí de la collita de l’oli de la DOP Siurana és el cuiner vila-secà de renom internacional Eduard Xatruch Cerro. I l’acte de presentació de la collita 2024 es va fer en un tros d’oliveres a Vila-seca la setmana passada.
Un esmorzar únic amb el millor xef del món, i el millor oli del món, el que donen les arbequines de la DOP Siurana, de la que va ser la segona DO de l’Estat, i que ara es planta arreu buscant les grans virtuts del’oli que s’extrau a les nostres comarques: afruitat, aromàtic, elegant molt expressiu i de gran qualitat.
Aquestes pluges recents poden acabar d’animar el fruit en el que serà una collita minvada pels efectes de la sequera i del canvi climàtic que sembla que altera els processos de floració.
El president del Consell Regulador de la DOP Siurana Antoni Galceran feia notar que aquests tres últims anys la producció ha baixat del 50%, aquesta collita es calcula que es poden fer 2.750.000 litres d’oli d’oliva verge extra.
I uns quants litres d’aquests són els que farà servir Eduard Xatruch, que és copropietari amb l’Oriol Castro i el Mateu Casañas, dels restaurants Disfrutar, el que els ha fet valer aquest reconeixement ja sigui amb estrelles Michelin, ja sigui com situant-los al capdemunt de la llista dels 50 Best Restaurants, i els restaurants Compartir, tant a Cadaqués com a Barcelona. Aquella collita de cuiners crescuts al redós d’El Bulli de Ferran Adrià, han fet un recorregut propi i fructífer.
Eduard Xatruch explicava que si no fos cuiner hauria sigut pagès, el seu pare Josep Maria Xatruch Salvadó que ho és l’acompanya en aquest acte, i va ser ell qui li va buscar la primera feina al restaurant Llort de La Pineda, o a Casa Font de Salou, i també amb alguna experiència a les cuines de Port Aventura i la formació a l’escola d’Hosteleria de Cambrils.
Xatruch que ha volat fins a tocar el cel de la gastronomia mundial, sempre ha tingut els peus a terra, i la setmana passada defensava els lligams entre pagesia i cuina i amb un oli que la marca, i que és ple de raons per consumir-lo, a més de tots els valors que acompanyen com a símbol de pau i arbre mediterrani i mil.lenari.
No ens podem imaginar un mediterrani sense oliveres. No ens podem imaginar un entorn sense avellanes, ni sense vi. I ho dic perquè a més de la presentació de la collita 2024, aquests dies també s’ha fet el Temps d’Avellana, en la seva setena edició i s’han lliurat els 3ers premis de l’Avellana.
En aquest cas l’Ester Gomis presidenta de la DOP Avellana de Reus era qui també feia notar aquestes efectes de sequera i canvi climàtic i una minva d’un 25% de la collita respecte d’un any normal. I reclamava a les autoritats que apliquessin amb celeritat les mesures pactades perquè l’aigua arribi a Riudecanyes i allí on la sequera ha passat factura. De nou un producte excel.lent i que ja fa una pila d’anys que hauríem de tenir més present i valorat en orígen. Aquí on s’obté. Veritables joies que ens dona la terra i que hauríem d’estimar per valorar després allò que arriba de l’altra punta de món. I el vi, també la sequera ha fet patir les vinyes, i especialment les del Priorat.
Aviat arribaran les festes del vi novell, i de nou haurem de pensar en els nostres hàbits de consum.
La proximitat i la qualitat que tenim aquí fa que la tria sigui directa. Millors olis, millors avellanes, millors vins, tots sortits del Camp de Tarragona i de les Terres de l’Ebre. Ho tenim clar? Perquè si no actuen a consciència el panorama dels anys de futur, amb les dificultats de relleu generacional a la terra, amb preus que no permeten que el pagès es pugui guanyar la vida, amb l’aigua que no arriba on ha d’arribar, farà que després plorem pel que teníem. Movem-nos abans no sigui massa tard!