Morts d’imprevist. Fentanil de VIP

«La síndrome VIP» o la possible pressió que reben els metges d’alguns pacients adinerats i amb prestigi artístic per tal de complaure les seues peticions

Michelle McNamara va morir abans de veure publicada la seua investigació. De fet, no va poder ni acabar-la. S’havia obsessionat amb l’assassí del Golden State, que havia estat molt actiu a la costa oest els Estats Units durant els anys setanta i vuitanta. Ningú sabia qui era, ningú li posava cara, tot i que tenia un currículum delinqüencial extens, amb almenys tretze homicidis i un bon grapat d’agressions sexuals. La policia no li havia pogut o sabut seguir el rastre. McNamara va estar anys dedicant-se a este cas, formava part de les comunitats que hi ha a internet que fan investigacions pel seu compte sobre casos no resolts. Acostumen a recopilar les dades publicades en els diferents mitjans i també investiguen pel seu compte, rastrejant les xarxes socials, aprofitant la informació que aporten alguns testimonis i connectant unes dades amb les altres.

La salut de la periodista també va anar deteriorant-se, a mesura que s’anava capficant més amb els crims del serial killer Golden State. El diari Los Angeles Times en va publicar un reportatge, de la investigació que estava fent. A partir de llavors, va tenir l’oferta editorial per fer-ne un llibre. Ara, que l’autora ja és morta i que l’agressor està a presó, HBO n’ha fet una sèrie de tot plegat. És una història d’obsessió i addicció a certs medicaments. Va ser l’actor i comediant Patton Oswalt qui va trobar-la morta al llit el 21 d’abril del 2016. McNamara prenia medicació per dormir i per reduir l’ansietat. Tenia el llibre a mitges. Poc després que el llibre sortís publicat, la policia va detenir al septuagenari Joseph James de Angelo pels crims del Golden State. McNamara ja no ho va poder veure, l’autòpsia va determinar que alguns fàrmacs li havien causat la mort, entre ells, el fentanil, que ara tenim més present perquè està fent estralls entre la població nord-americana i la canadenca.

El fentanil és cent vegades més potent que la morfina i cinquanta més que l’heroïna i ja fa anys que toca de mort. Els efectes són més ràpids i l’addicció és més forta.

El mateix 21 d’abril del 2016 que va morir la Michelle McNamara deixant a mitges el que a posteriori va ser Una muerte sin rostro (Serie Negra RBA), també va morir l’artista Prince, d’una accidental sobredosi. Sembla que Prince no era conscient que les pastilles que es va prendre no eren de l’opiaci Vicodin, sinó que estaven adulterades amb fentanil. I no va sobreviure. En un article de la cadena nord-americana CBS, posaven sobre la taula la possible existència del «síndrome VIP» o de com la influència de la riquesa i l’atractiu de la fama puguin influir en els metges que atenen estes estrelles adinerades. Això els podria portar cap a uns terrenys arriscats per tal d’atendre les demandes del seu pacient. I el fentanil, avui dia ja hi ha constància que és més del que es podria dir un terreny arriscat, sense el control necessari és qui t’empeny des del penya-segat.

Del fentanil n’hi ha la versió medicament, com els pegats, per calmar els dolors crònics i la versió droga; tot i que ambdues poden exercir la mateixa funció. The Wire és considerada una de les millors sèries, són seixanta capítols en cinc temporades. Està ambientada a Baltimore, hi ha assassinats, tràfic de drogues i policies corruptes. Un dels personatges de la sèrie era Omar, un lladre de traficants. L’actor Michael Williams interpretava este paper. El van trobar mort a principis de setembre del 2021, l’autòpsia va trobar restes de cocaïna, heroïna i fentanil. Si n’era o no conscient del que estava consumint, només pot saber-ho ell però els narcotraficants estan adulterant l’heroïna i la cocaïna amb fentanil sense informar-ne als consumidors. El resultat és que s’hi enganxen amb més facilitat i amb més força.

Més recent és la mort del net de l’actor Robert de Niro. Al noi, de dinou anys, se’l van trobar assegut en una cadira en un apartament de Nova York a principis d’este mes de juliol. La mort havia estat per sobredosis de fentanil. La policia de Nova York va detenir dies després a l’anomenada «princesa de Percocet» –una jove de vint anys–, com la noia que li havia venut la droga a De Niro.

El fill del cantant Bobby Brown (que havia estat parella de Whitney Houston) va morir també per sobredosi de fentanil a finals del 2020, només tenia vint-i-vuit anys.

La BBC explicava en una notícia –com també altres mitjans– que Kouri Richins havia escrit un llibre infantil sobre el dol, sobre com els nens porten una pèrdua. El llibre havia tingut una bona acollida i l’havia escrit per als seus tres fills, just després que morís el pare de les criatures i parella de la Kouri. L’èxit, però, no el va poder assaborir tant com devia voler, amb el temps la investigació va determinar que el seu marit havia mort perquè ella li havia subministrat fentanil sense que se n’adonés. És una poció mortal, però deixa rastre.

Temas: