La política al límit. L’efecte Orriols

Xavier Torrens publica ‘Salvar Catalunya’. Un llibre on exposa els pros i els contres de les actuacions de Sílvia Orriols, líder d’Aliança Catalana, les causes del seu creixement i les seves influències ideològiques

Segur que a hores d’ara hi ha poca gent mínimament preocupada per l’actualitat política (encara que cada dia faci més basca i sigui una demostració fefaent que importen i pesen més els beneficis personals i els interessos de partit que el bé general) que no sàpiga qui és Sílvia Orriols, la batllessa de Ripoll que fa mesos que sotraga i polaritza l’actualitat política catalana. El politòleg Xavier Torrens, nascut a Essen i criat a Reus, ha escrit un ‘instant book’, Salvar Catalunya. La gestació del nacionalpopulisme català, que publica l’editorial Pòrtic.

Sílvia Orriols ha aconseguit en pocs mesos una cosa que poca gent aconsegueix, encara que molts s’ho proposin i ho desitgin amb vehemència: convertir-se en un personatge carismàtic i en un veritable revulsiu de la política, esquitxada d’escàndols, ineptituds i desídies. Enmig d’una classe política que s’ha mostrat incapaç de solucionar els grans i els petits problemes de la societat i que viu permanentment embrancada en dialèctiques personalistes, buides i allunyades de la realitat pragmàtica, Orriols ha aparegut com un cicló i, ara per ara, encara està per descobrir si serà la líder d’un canvi profund i necessari o s’ensorrarà engolida per aquest mar pantanós que és la política catalana.

Del que no hi ha dubte és que ha aconseguit definir força els extrems, hi ha qui la qualifica de nazi xenòfoba, hi ha qui li retira la paraula després de defensar que en una cambra pública es pot parlar de tot, hi ha qui la considera una heroïna capaç de dir les coses pel seu nom i de destapar corrupcions, vicis i corrupteles ancestrals i hi ha qui la considera una esperança, l’única capaç d’escalar poder i representativitat i d’anar solucionant moltes de les problemàtiques que ens preocupen com a societat. El que queda clar és que l’únic que no genera Sílvia Orriols és indiferència.

Així les coses, Xavier Torrens, codirector del màster en Polítiques de Seguretat Global i Prevenció de l’Extremisme, mira de posar topalls en aquest camí inexplotat i d’anar definint els camins i les situacions que han portat Orriols, contravenint les teories més optimistes, a ser batllessa de Ripoll i a aconseguir l’entrada amb dos diputats al Parlament, la qual cosa li dona veu i presència als mitjans que fins aleshores li havien aplicat un estrany ‘cordó sanitari’ i una llei de silenci imposada.

El llibre dibuixa el camí que ha portat Sílvia Orriols de combregar amb els postulats independentistes a crear un partit, Aliança Catalana (AC), a convertir-se en la líder visible i a defensar un catalanisme abrandat que té com a principal enemic les onades migratòries que generen la majoria dels problemes i s’enduen la majoria dels recursos públics a causa d’un bonisme exagerat i una inacció continuada de les esquerres. També detalla i analitza algunes de les avinences i desavinences que la política ripollesa ha mantingut al llarg de la seva meteòrica carrera i situa AC en el context del panorama europeu, amb partits que defensen ideologies semblants i que s’aglutinen al voltant de dones carismàtiques que compten amb el fervor popular i amb el rebuig de les classes polítiques dominants.

La situació actual a nivell general, amb els governs aclucant els ulls davant d’un problema que exigeix solucions globals i d’alta gestió internacional, una inseguretat creixent arreu, una manca de capacitat de reacció social i una classe política ineficaç i viciada, afavoreix l’aparició de partits polítics que defensen la duresa i les accions contundents i sense mitges tintes, una realitat que si bé era habitual i ja tenia tradició en països com França o Alemanya, era totalment inèdita a casa nostra. Salvar Catalunya exposa els pros i els contres de les actuacions de Sílvia Orriols i Torrens, que l’ha seguit al llarg de la campanya i que l’ha entrevistat a ella i a la gent del seu entorn, estructura els límits i les possibilitats d’aquesta nova realitat que, com tot el que envolta a la batllessa de Ripoll i també depenent de les pròpies accions i del rol que juguin els partits rivals, pot acabar sent un èxit sense precedents de la nova política catalana o ensorrar-se en un pou d’oblit. Del que no hi ha dubte és que Sílvia Orriols seguirà donant matèria de debat i que, molt probablement, aquest no serà l’últim llibre que es faci al voltant d’ella i del seu projecte polític. Caldrà estar atents. Ens esperen moltes sorpreses.

Temas: