Els delinqüents s’apoderen de la xarxa
El món d’internet en general i de les aplicacions, ens ajuden molt, però també faciliten noves modalitats de frau que ens poden amargar la vida i davant el que ens hem de protegir
Agairebé tothom ens han estafat alguna vegada, de moltes maneres. Algunes legals com els preus abusius de tota mena de productes, els lloguers, no retornar les fiances inventant tota mena d’arguments, etc. Ara, però el que ja està creant una gran alarma són les estafes online i concretament les que et suplanten la identitat a les xarxes socials.
No és que siguin noves aquesta mena d’estafes és que ara estan molt perfeccionades. Poden utilitzar el teu perfil de WhatsApp per a demanar diners a la teva família o als teus contactes com si fossis tu. D’aquesta manera la persona que rep el missatge no dubte de la seva procedència i cau de 4 potes en l’estafa.
És la ja típica estafa denunciada reiteradament a les xarxes en la que un fill demana per WhatsApp a la mare que li enviï diners per Bizum. La cosa es complica quan a sobre li diu que no li truqui perquè no pot parlar. Aquí ja s’ha de dubtar perquè si pots escriure, probablement també pots parlar. Ara mateix una de les estafes més habituals són les que es fan pel WhatsApp, una xarxa que de fet diuen que és força segura, però que potser no ho és tant. La mateixa aplicació permet que milloris la teva seguretat amb la doble autenticació.
Des de fa uns mesos també corre una altra estafa que consisteix en un missatge de WhatsApp que simplement et proposa que li dediquis un temps durant el qual intentarà col·locar-te criptomonedes o ves a saber quin producte més o menys fictici. La procedència d’aquests missatges són sovint números llargs amb prefixes de països on la legislació de ciberseguretat és molt més laxa que l’Europea. Per si de cas el millor és ni tan sols obrir-los, i bloquejar-los directament. És fàcil mirar per internet de quin país t’estan escrivint.
Els números de companyies de serveis i de tota mena que encara truquen insistentment, malgrat la legislació. Probablement truquen des d’altres països on no els afecta la legislació espanyola que és més restrictiva. Quan ja molts de nosaltres ens havíem acostumat a desconfiar de determinats missatges que rebem a la nostra adreça de correu electrònic, del tipus companyies de serveis que ens anuncien l’arribada d’un paquet inexistent o els que anuncien grans ofertes de productes que si els comprem no ens arribaran mai de la vida, ens ha arribat ara la sofisticació per les aplicacions del mòbil.
No es tracta, però de fer un repàs de totes les formes per les quals ens intenten estafar sinó de ser conscients del perill que correm de rebre un atac que ens pot deixar el compte corrent en números vermells pràcticament en un instant.
Total que no tenim més remei que protegir-nos de totes les maneres possibles. Les noves formes de comunicació a través d’internet ens simplifiquen la vida perquè pots fer arribar, o rebre, informació a qui t’interessi i quan t’interessi de forma ràpida però cada vegada menys segura.
Hi ha sistemes per a protegir la nostra identitat que faciliten les mateixes xarxes com és el sistema de doble autenticació. Això fa que cada vegada que el mateix usuari o qualsevol altre vulgui accedir al teu compte, l’aplicació t’avisarà que això està passant i, per tant, es poden prendre mesures.
La qüestió és que s’ha de desconfiar gairebé de tot el que ens arriba, que no procedeixi de font fiable i encara així que ho puguem confirmar en cas que ens demanin calés o accions no habituals.
I denunciar-ho. Les webs i aplicacions acostumen a tenir apartats d’atenció al client. Allà podem explicar el que ens ha passat. De fet, ens ho haurien d’agrair i sinó també tenim l’opció de denunciar-ho a les mateixes xarxes sempre que citem l’aplicació a través la que ens han estafat i des d’on sigui. Un servidor de correu o una web. Tot això probablement no és tot el que es pot fer, els experts en ciberseguretat segur que tenen sistemes molt més sofisticats, però d’alguna manera ens hem d’armar a escala domèstica per a fer front a tots aquests atacs, tot esperant un desenvolupament més ampli de la IA que llavors ja la cosa de la seguretat es complicarà moltíssim més.