El 2023, any de transició. Es preveu una inflació elevada i creixement moderat de l’economia

Els analistes preveuen que al llarg del 2023 l’economia millorarà amb preus encara alts però més moderats i un lleuger creixement del PIB espanyol

Ens toca viure moments difícils. La pandèmia va trasbalsar completament les nostres vides. Tres anys després encara en paguem les conseqüències en tots els àmbits, des de l’emocional amb l’increment constant de casos de malalties mentals fins a l’econòmic. Passat el pitjor de la pandèmia, la situació no ha millorat. Sí en el tema mèdic però no pel que fa a l’economia mundial. Hi ha una falta de matèries primeres que combinada amb els efectes de la invasió a Ucraïna i l’increment del preu de l’energia que s’ha estès a tots els productes amb una inflació pels núvols, fan que estem immersos en una crisi econòmica que té la pinta d’allargar-se més del que es preveia.

Fa mesos que els bancs mundials van pujant els tipus d’interès per intentar aturar la inflació però per ara l’efecte és escàs. Mentrestant, augmenten els costos de les hipoteques i dels préstecs que juntament amb l’encariment dels aliments, la llum, el gas i la benzina fan que per a molts sigui impossible o, com a mínim, complicadíssim arribar a final de mes. El que, per ara, aguanta força bé és el mercat de treball però si aquesta tendència canvia i s’incrementen els acomiadaments de manera constant, ja ens podem preparar per la tempesta perfecta.

Amb aquest panorama, com es presenta el 2023? Doncs els economistes i els experts són relativament optimistes. Segons l’últim informe del Banc d’Espanya, el PIB serà del 1,3%, revisant lleugerament a la baixa anteriors pronòstics sobre el creixement mitjà de l’economia espanyola. En referència a la inflació, preveu que continuarà elevada tot i que menys que al 2022 situant-la al voltant del 5% de mitjana al llarg de l’any. Evidentment aquestes projeccions macroeconòmiques dependran de l’evolució de diversos aspectes molt incerts que poden fer decantar la balança cap a un costat o cap a un altre. Penso que caldrà estar pendents de les tensions geopolítiques i dels efectes en el mercat de l’energia; de l’allargament o no de les mesures adoptades pels Bancs Centrals i pels governs per contenir la inflació; i de l’impacte que la incertesa i la desconfiança poden tenir en el consum i l’estalvi.

També el BBVA ha fet previsions de cara al 2023 i coincideix amb el Banc d’Espanya en el seu optimisme moderat. I és que malgrat que l’activitat econòmica s’està comportant millor de l’esperat i que es redueix la probabilitat d’entrar en una recessió, és evident que les economies avançades estan en una fase de desacceleració. En el seu informe, afirma que a Europa no hi haurà restriccions d’oferta d’energia si es té en compte l’elevat nivell de reserves de gas, la reducció del consum i la diversificació d’altres fonts de subministrament. A l’altra cara de la moneda hi ha la desorbitada inflació i l’entitat no descarta que hi hagi caigudes moderades de l’activitat a principis del 2023 amb un estancament del PIB de l’eurozona.

En relació a la inflació, hi ha molt camí per recórrer i encara que s’ha començat a moderar, està en nivells molt alts i força allunyats dels objectius dels bancs centrals. A Europa és a conseqüència dels colls d’ampolla en les cadenes de producció i a l’alça del preu de les matèries primeres, sobretot de l’energia arran de la guerra a Ucraïna. Després de molts mesos, ara aquests preus s’estan abaratint i això ajudarà a moderar la inflació, tot i que el procés serà lent. El BBVA la situa en el 6% de mitjana l’any 2023 per l’efecte que tindran la desacceleració de l’activitat i la moderació de la demanda.

Pel que fa a la política monetària i fiscal, tot fa pensar que els bancs centrals encara pujaran més els tipus d’interès durant la primera meitat de l’any que ve. S’espera que el Banc Central Europeu l’augmenti fins al 2,75%. Aquest nivell comportarà una política monetària restrictiva durant un temps per reduir els nivells d’inflació. El BBVA també considera necessari que les mesures fiscals siguin temporals, selectives i dirigides als col·lectius més desfavorits.

Tot plegat, doncs, fa pensar que tindrem un 2023 amb uns preus encara elevats i un creixement moderat de l’economia. Sigui com sigui que tingueu un bon any.

Temas: