Compte enrere activat

La gent d’ERC lamenta que ningú s’hagi presentat. Pere Aragonès ho va fer al seu moment quan només amb els vots de la CUP en tenia 42, els mateixos que té Illa, i tot i això es va sotmetre a la investidura

L’ambient de precampanya electoral s’ha estès al Parlament i s’escampa arreu després que aquest dimecres en un ple llampec, en una sessió anòmala, la de l’acte equivalent, s’hagi activat el compte enrere per una nova convocatòria electoral a l’octubre si és que abans no hi ha una investidura que faci president a Salvador Illa, o a Carles Puigdemont, vist que Junts no vol renunciar a provar-ho. Ahir no es van veure amb cor perquè ni un ni altre tenen encara prou suports, de manera que es va fer un ple d’investidura sense candidat, i tal com havia passat sent president Roger Torrent el 2020 quan el president Torra va ser inhabilitat.

La gent d’ERC, el seu portaveu Josep Ma Jové, ho recordava a la tribuna, lamenten que ningú s’hagi presentat. Pere Aragonès ho va fer en el seu moment quan només amb els vots de la CUP en tenia 42, els mateixos que té Illa, i tot i això es va sotmetre a la investidura sabent que la podia perdre. I ara diuen que ningú doni els seus 20 escons actuals en la suma d’uns o d’altres, se’ls hauran de guanyar.

Qui té més a oferir és el PSC, perquè encara que Junts amb ERC sumen 55 vots, que són més que els de PSC i Comuns, 48, perquè Puigdemont pugui guanyar la presidència caldria l’abstenció del PSC.

Veurem ara si els socialistes s’avenen al compromís en aquestes negociacions, amb Comuns i amb ERC a fer possible la presidència d’Illa. Damunt la taula: finançament singular, referèndum d’autodeterminació, millora dels serveis i cura del català. Però com sempre passa a Espanya nom és cal que els catalans tinguem competències marítimes, perquè qualsevol comunitat sense platja, també les reclami. Només cal que parlis de finançament singular perquè la singularitat per a tothom quedi diluïda com allò del cafè per a tothom.

Sigui com sigui l’amenaça d’unes eleccions quan el cicle electoral és el que és per l’independentisme, de davallada, serà el gran espantall per forçar un acord que aturi el rellotge. Encara que sigui quin sigui l’acord l’haurà de refrendar la militància d’ERC en ple procés precongressual.

No hi ha res que sigui fàcil, i tampoc això. De manera que l’exercici, si no hi ha investidura serà a qui se li penja la llufa, la responsabilitat, de la repetició electoral.

I mentrestant el retorn del president Puigdemont, lligat a una investidura, també s’ajorna. El risc de ser detingut hi és, i no sembla que el Suprem li vulgui estalviar, perquè cada jutge fa la seva. I encara que l’exconseller Miquel Buch, el sergent dels Mossos que li va fer d’escorta Lluís Escolà, i 16 activistes hagin estat els primers amnistiats pel TSJC, ja veurem que acaben decidint Llarena previsiblement aquest divendres, sobre les cautelars de Puigdemont, Comín i Puig, i Marchena, sobre la malversació i inhabilitació de Junqueras, Turull, Romeva, Bassa i Forcadell.

Dos llaços grocs, un per Puigdemont i un altre per Puig als seus escons i la samarreta ‘Xàtiva renaix de les cendres’ que havien dut David Fernàndez, Lluís Llach, Dolors Sabaté i Ruben Wagensberg, era damunt l’escó del diputat d’ERC exiliat a Suïssa.

Al ple d’ahir encara hi va haver més símbols: les fotografies d’Aurora Picornell i les dues roges més del Molinar, que va ser estripada pel president del parlament balear, el diputat de VOX Le Senne. Les fotos eren als ordinadors dels diputats de Junts, ERC, Comuns i la CUP, i també del PSC. Vox no hi va fer referència, i Aliança Catalana es va estrenar amb un visca Ripoll i disputant-li el marc de la islamofòbia.

Alejandro Fernández va deixar clar que l’acord amb els socialistes pel CGPJ es queda allí, i va dir que votar PSC no serveix de res, i Laia Estrada de la CUP (l’altra portaveu tarragonina, que amb Batet de Junts, Raquel Sans d’ERC vicepresidenta 1a, i Rosa Maria Ibarra PSC secretària de la mesa, fa que Valls/Tarragona tingui encara més presència) va assumir culpes del desencís independentista i va insistir que no facilitaran el retorn de la sociovergència. Veurem si l’estiu estarà fet per descansar o per investir.

Dirigeix i presenta el programa ‘Més324’ (TV3). Premi Nacional de Comunicació 2015 per la seva llarga experiència en ràdio, va començar a Ràdio Salou (SER) i ha treballat a Catalunya Ràdio a diferents programes (Des d’‘El món s’acaba’ a ‘L’oracle’ i com a corresponsal a Madrid. És un dels promotors de Canal Reus TV.

Temas: