Habitatges d’ús turístic, una oportunitat per al creixement sostenible

Tarragona és una ciutat amb nombrosos atractius que la converteixen en un destí que treballa els 365 dies de l’any; no només durant la temporada turística, sinó pels esdeveniments que es celebren a la ciutat i atrauen a perfils de visitants diversos; però també per les oportunitats que porten a professionals d’arreu a instal·lar-se a la ciutat i a habitar-la durant un període de temps determinat.

Per aquest motiu, en lloc de parlar d’habitatges d’ús turístic, m’agradaria parlar d’habitatges d’ús temporal, ja que aquesta denominació s’adapta millor al tipus de demanda que satisfà el model d’establiments que ens ocupa.

Tarragona es una ciutat amb un atractiu inqüestionable, i ho afirmo des de la pròpia experiència, ja que els turistes són una part important dels clients que s’allotgen als apartaments turístics de la ciutat.

Però hi ha moltes d’altres raons per a passar temporades, curtes o llargues, a Tarragona. Parlem de casos reals com treballadors temporals en projectes als polígons industrials, al port o a la universitat; de visites familiars; de canvis de residència o obres al propi domicili; de tripulacions de vaixells o d’assistents a congressos i d’altres esdeveniments esportius o culturals que acull la ciutat.

Molts d’aquests clients, especialment els que fan estades mitjanes o llargues, volen sentir-se com a casa i aconseguir-ho és fàcil en un apartament. El més important, tal com promovem des de l’Associació d’Apartaments Turístics i Hostels de Tarragona, és la professionalitat de totes les persones implicades en la seva gestió, perquè pot i ha d’evitar un dels principals problemes que s’atribueix als habitatges d’ús turístic: el comportament incívic i les molèsties ocasionades als veïns.

Des de la TAATH, a través de diverses campanyes amb els associats, promovem que els clients, des del primer minut de la seva arribada, siguin informats de les normes de convivència i de la necessitat de respectar els altres hostes i el barri; de les possibilitats que els hi aporta la ciutat i fins i tot promovem que els establiments turístics puguin ajudar-los en els possibles tràmits que hagin de realitzar.

Els efectes positius sobre la ciutat i els seus habitants són múltiples. Per una banda, la demanda no estacional és positiva ja que crea llocs de treball estables que no estan lligats a la temporada de sol i platja. Per altra banda, els visitants/residents tenen un impacte econòmic significatiu a la ciutat, ja que les seves visites s’allarguen més d’un o dos dies. Algunes d’aquestes persones, fins i tot s’empadronen temporalment a Tarragona, fan una despesa important a la ciutat, consumeixen al barri, i moltes es converteixen en prescriptores de Tarragona.

Un altre aspecte molt important a destacar, es que els últims edificis d’habitatges d’ús turístic que s’han obert a la ciutat, no han eliminat parc residencial. S’han rehabilitat edificis buits i en aquest sentit podem constatar que no hi ha hagut una davallada de l’oferta de lloguer tradicional, ans al contrari. Per exemple, a la Part Alta, una zona que podria ser sensible a la pressió dels establiment per a turistes, el nombre d’habitants censats ha crescut. A més, en termes generals, aquestes rehabilitacions s’han fet amb la màxima cura i amb criteris de sostenibilitat: millora de l’aïllament tèrmic, aerotèrmia, electrodomèstics eficients, etc.

I finalment, cal posar sobre la taula que els habitatges d’ús turístic, al tenir una clientela més diversificada i no dependre tant d’una bona ubicació a les zones més turístiques de Tarragona, estan disseminats per gran part de la ciutat. Així, podem veure com les llicències estan distribuïdes per tots els barris, sense que hi hagi cap punt de concentració remarcable.

En definitiva, els habitatges d’ús turístic són una oportunitat per la ciutat de Tarragona i des de la TAATH treballem perquè es converteixin en facilitadors del creixement sostenible i de qualitat de la ciutat.

Temas: