Tecnologia i professorat, una conjunció perfecta

Fa unes setmanes vaig poder participar de nou en un projecte Erasmus+ vinculat a l’institut Antoni de Martí i Franquès. El projecte, liderat pel professor Héðinn Steingrímsson, de la University of Reykjavík, compta amb el suport de la University of Iceland, de l’entitat educativa VMA d’Islàndia i de la University of Bielefeld d’Alemanya.

El títol del projecte, un KA226, és ‘Artificial intelligence for everybody – stronger with AI’ i posa en relació allò que es fa en l’àmbit de la recerca i el món empresarial, en el nostre cas, via l’empresa Affekta.

L’objectiu principal és crear una formació personalitzada accessible mitjançant un lloc web dissenyat per oferir una experiència d’aprenentatge agradable i per facilitar un comportament d’aprenentatge repetitiu (es vol observar un augment de la taxa de participació en grups desfavorits a Europa, també en adults). Un segon objectiu és obrir la porta de la intel·ligència artificial per a tothom amb un èmfasi especial en la part desfavorida de la població europea.

Els experiments com Duolingo o els simuladors d’experimentació del PHET de la University of Colorado són sens dubte un avenç en aquest camí així com els professors enllaunats de l’estil de Lluna Pineda en Filosofia o Monvilbay en Literatura catalana o l’aplicació per a preparar les PAU que impulsen professors del nostre institut.

Cada vegada més cal remarcar que el factor humà esdevé un puntal imprescindible en aquest procés de canvi.

També a Islàndia vaig poder conversar amb un institut d’Olfasfjördur que en fase de pla pilot impulsa un sistema de batxillerat i formació professional a distància (com l’IOC nostre) però que té un model mixt amb mentoratge telemàtic, és a dir, no es deixa sol l’alumne davant de la pantalla en aquest dur procés d’aprenentatge a distància. Em recorda quan vaig estudiar a la UNED i els dissabtes al matí teníem un professor-assessor que ens ajudava a encara les assignatures.

El binomi d’Intel·ligència Artificial a l’educació (EdTech) i professorat és una combinació invencible per als reptes educatius del present i del futur; saber trobar en cada lloc i problema la seua coordinació i el pes específic d’aprenentatge serà la clau de l’èxit del nou món educatiu.

Temas: