Guanyem el futur del sud de Catalunya
Vivim en un període de la història amb desafiaments globals que avancen simultàniament a una velocitat de vertigen. Des de l’increment exponencial de la demografia mundial, el nou ordre geopolític, la crisi climàtica i energètica fins a la irrupció de la intel·ligència artificial. En conjunt, són disrupcions que marcaran el nostre futur, malgrat no ser-ne del tot conscients en el nostre dia a dia.
En tot cas, els qui aspirem a assumir una responsabilitat política tenim l’obligació de plantejar-nos quina és la millor manera que té la nostra societat per afrontar i adaptar-se en un canvi de paradigma polièdric. En aquest sentit, si fem un exercici de realisme i posem totes les cartes damunt la taula, podem afirmar amb absoluta rotunditat que el sud de Catalunya tenim els recursos suficients i la capacitat necessària per convertir aquests reptes en oportunitats.
Ahir vaig tenir l’ocasió d’explicar-ho davant de les més de 500 persones que van omplir de gom a gom el Teatre Bartrina de Reus. Tenim comarques excepcionals amb unes enormes potencialitats, que ens permeten gaudir d’una envejable qualitat de vida, perquè el nostre territori és geogràficament privilegiat, demogràficament equilibrat, econòmicament potent i divers, culturalment fort i paisatgísticament únic.
A tall de síntesi, vull esmentar algunes dades per radiografiar aquesta realitat: disposem d’una xarxa viària i ferroviària ben connectada, amb unes infraestructures de primer nivell, com el Port de Tarragona o l’aeroport de Reus. Tenim una universitat de reconegut prestigi internacional, amb 7 campus arreu del nostre territori i 18.000 estudiants. Representem el 20% de l’activitat turística, amb 21 milions de pernoctacions, i generem el 60% de l’energia i el 50% de la producció química a Catalunya. Però, a més, comptem amb 5 reconeixements de la Unesco com a Patrimoni de la Humanitat i 13 denominacions d’origen de les 23 que hi ha a Catalunya.
Per tant, ho tenim tot a favor per a un horitzó de progrés, de benestar i de llibertat per a tothom. O millor dit, gairebé tot, perquè hi ha una evident excepció: l’Estat espanyol frena els actius de les nostres 10 comarques per ser aprofitats i que llueixin en tota la seva dimensió. L’Estat espanyol és una pedra a la sabata pel sud de Catalunya i pel conjunt del país, governi qui governi, sigui el PSOE o el PP.
Ens escanya fiscalment, amb un dèficit fiscal de 20.200 milions d’euros cada any. Són uns diners que podrien servir per incrementar un 50% el pressupost de la Generalitat de Catalunya, eliminar impostos que actualment ens toca pagar als catalans (Successions i Donacions, Patrimoni, etc.) o reduir els trams autonòmics de l’IRPF o la quota d’autònoms.
En la mateixa línia, ens empobreix econòmicament: Catalunya representa el 16% de la població de l’Estat o el 19% del PIB i, en canvi, el Govern espanyol només va destinar a Catalunya un 9% del pressupost de l’Estat el 2021. I per si no fos prou, només va executar el 35% a casa nostra, mentre a Madrid va sobreinvertir-hi amb un 184%. Cada català vam rebre 95 euros i cada madrileny, 307 euros.
Passa tres quarts del mateix amb les infraestructures. Des de la dècada dels noranta, a Catalunya, l’Estat espanyol no ha planificat cap quilòmetre de nova via per a Rodalies i, a Madrid, n’ha construït 84. De fet, per desplaçar-se en tren del Vendrell a Barcelona, es triga més ara que fa 100 anys. Per no parlar del Corredor del Mediterrani, que ja porta 26 anys de retard. I podríem citar un llarg llistat d’exemples que perjudiquen les 10 comarques del sud de Catalunya.
Però no podem oblidar tampoc que l’Estat espanyol lamina la nostra identitat, amb una persecució continuada contra el català i la immersió lingüística, per la via judicial i política, que se suma a la residualització de la nostra llengua en les plataformes audiovisuals o en la relació amb l’Administració de l’Estat. I, evidentment, hem de posar de relleu que ens priva de la nostra llibertat, impedint-nos la possibilitat d’exercir el dret a l’autodeterminació i que continua amb la repressió, amb espionatge i amb les clavegueres de l’Estat a ple rendiment.
Per això, en les eleccions del 23 de juliol, el Camp de Tarragona, les Terres i el Baix Penedès ens hi juguem molt i cap ciutadà no pot quedar-se a casa. Hem de dir prou i, sobretot, hem de fer-nos respectar. Hem de ser forts per defensar-nos. Des de Junts ho farem amb tota l’ambició i tota la determinació. Creiem fermament en les nostres 10 comarques, ens les estimem profundament i les coneixem perfectament. Hi posarem la millor actitud i el millor compromís. Ara és l’hora de sumar i concentrar esforços perquè ara és l’hora del sud de Catalunya. Per Catalunya, guanyem, junts, el futur de les nostres comarques.