Un ‘ballenato’ a Tarragona

No havia vist mai una imatge tan tendra i emotiva com la d’una noia amb paràlisi cerebral ballant ballenato des de la cadira de rodes estant. Ballava movent els braços esquerdats per la malaltia mentre la cuidadora li donava les mans. El somriure d’aquella noia és un regal que hem viscut aquest cap de setmana gràcies a la festa colombiana celebrada al barri de Torreforta. Colòmbia és ballenato, cúmbia, rumba-bolero, salsa... Tothora.

Els colombians porten el ritme a la columna vertebral. Nosaltres hi tenim un pal, a l’esquena, ens retreuen. La festa colombiana d’aquest diumenge era una de les activitats del projecte Casa Colombia impulsat pel Consolat de Colòmbia a Barcelona, que abasta Catalunya, Andorra i Aragó. La iniciativa Casa Colombia és un espai itinerant que promou la cultura colombiana a l’exterior a través de tallers de música, dansa, gastronomia, cinema, mercats artesanals i activitats literàries que «permetin mostrar la riquesa cultural» de Colòmbia.

Casa Colòmbia recorrerà països de tot el món. La primera ciutat on s’ha celebrat ha estat Tarragona. Actualment, a la província hi ha més de 7.300 colombians, bona part dels quals s’ho van passar d’allò més chévere ballant al ritme de les cançons de Camilo Montoya, Carlos Toro i Gustavo Pedraza. Com a contribució a la «integració de la comunitat colombiana» que pretén el projecte Casa Colombia em vaig comprar un barret de La flor de Cali i un ponxo. I vaig dinar un encocado de peix al molt recomanable restaurant colombià de Torreforta La Negra Kandela.

Temas: