Que humana és la guerra?

Destacàvem ahir la importància històrica del castell i convent de Penyafort, a Santa Margarida i els Monjos (Alt Penedès), per ser el bressol on va néixer sant Raimon de Penyafort. Tanmateix, hi ha un altre fet històric que afegeix importància a aquest indret que ha estat rescatat com a Espai de Memòria. El castell i convent de Penyafort fou habilitat l’any 1938 com a presó per a pilots i tripulacions de l’aviació franquista que havien estat capturats en combat per l’exèrcit de la República.

A Penyafort van estar empresonats una seixantena d’aviadors alemanys, italians i espanyols capturats en territori republicà. Un dels presoners va ser el pilot alemany de la Legió Condor Otto Bertram, abatut amb el seu aparell Messerschmitt Bf 109 a la batalla de l’Ebre, sobre els Guillamets, el 4 d’octubre de 1938. Un dels presoners més destacats va ser el capità pilot Julio Salvador Díaz Benjumea, cap d’esquadrilla abatut al famós combat aeri sobre la Terra Alta entre un centenar d’avions Fiats Cr-32 contra els Xatos i Mosques.

La República va aprofitar la captura de Díaz Benjumea per airejar el tracte respectuós que es donava als pilots franquistes empresonats a Penyafort on tenien serveis, dutxes i un pati per passejar. El relat de l’Espai de Memòria recull que «l’arma d’aviació té una mena de codi d’honor entre el personal dels bàndols enfrontats» que fa que tinguin una «consideració especial» amb els col·legues enemics. L’espècie humana és desconcertant. Com es pot disfressar d’acte generós la més cruel de les barbàries

Temas: