El monument a Alfons XIII

Un reportatge de Xavier Fernández al Diari de Tarragona denunciava novament l’estat ruïnós de la que fou una luxosa residència dels germans tarragonins Mariano i Rafael Puig i Valls, que també foren propietaris de la Quinta de Sant Rafael del Parc de la Ciutat. Al Mas dels Arcs o de l’Àngel es manté dret de forma precària un monòlit coronat per un àngel, que va fer construir Mariano Puig i Valls en honor a Alfons XIII.

La família reial al complet va inaugurar el monument en una visita que va fer a Tarragona el 29 d’octubre de 1927. El conjunt monumental està actualment maltractat per les pintades i pel més absolut abandó, tot i estar integrat en el parc del Pont del Diable.

La decadència del monument podria agafar-se com a metàfora de les relacions de la ciutat amb la monarquia, tot i que Felip VI ha estat molt generós amb Tarragona, amb diverses visites, sobretot amb motiu dels Jocs Mediterranis. Tanmateix, trobo que la descurança del monòlit de l’Àngel, més que a una desafecció monàrquica, respon a una desídia contumaç per la custòdia del patrimoni.

Temas: