«¡A las cosas!»

Divendres que ve farà 85 anys que Ortga y Gasset va pronunciar durant una conferència a Buenos Aires la famosa frase: «Argentinos, a las cosas». La crida del filòsof tenia el rerefons d’una Espanya desgarrada per la guerra del 36 i alenava a «dejarse de cuestiones previas personales, de suspicacias, de narcisismos».

La proclama augurava «el brinco magnífico que dará este país el día que sus hombres se resuelvan de una vez, bravamente, a abrirse el pecho a las cosas, a ocuparse y preocuparse de ellas directamente y sin más, en vez de vivir a la defensiva, de tener trabadas y paralizadas sus potencias espirituales, que son egregias, su curiosidad, su perspicacia, su claridad mental secuestradas por los complejos de lo personal». Actualment, vivim uns moments de tensions polítiques estèrils, on els governants viuen dedicats a creuar-se insults i querelles criminals eixorques. Avui dimecres fa un any que es va obrir al trànsit el túnel del Coll de Lilla.

Durant aquest període s’ha registrat una intensitat de trànsit de 13.638 vehicles al dia, dels quals 2.348 són camions. La xifra il·lustra l’enorme millora per a les comunicacions que ha suposat aquesta llargament sol·licitada infraestructura. Però no està la feina enllestida. Falta la connexió entre l’autovia A-27 i l’autopista AP-2, així com resoldre el pas de matèries perilloses. Esperem que no triguin tant com les obres del túnel. Tot dependrà de si els polítics es dediquen a perdre el temps amb improperis de partit o, com reclamava el filòsof, es posen «a las cosas».

Temas: