Pensem globalment, actuem localment... també a la nostra ciutat

El canvi climàtic fruit del capitalisme és tan real i palpable que ja hauríem de parlar d’una consolidació dramàtica de les modificacions climàtiques mundials: estem immerses en una emergència climàtica. L’acció individual és important, però encara més la col·lectiva. Les ciutats són illes de calor, on la temperatura va creixent i pot ser de fins a 4 ºC superior a la del camp. Tot, fruit d’un urbanisme ferotge que limitava o eliminava directament l’arbrat de les ciutats. Reus, lamentablement, és una de les tres ciutats catalanes amb menys espais verds per habitant: una trista fita que no s’està corregint amb aquest govern repetidor, que ha preferit les places dures i les jardineres portàtils a demanda dels actes turístics a la ciutat. Hem perdut oportunitats de conservació i creació de zones verdes.

Els vehicles de motor, els aires condicionats, l’asfalt dels carrers, la manca d’arbrat i d’espais de terra, etc., són elements que fan créixer la temperatura. Tampoc no hi ajuda la manca de zones verdes -exceptuant les rotondes-, que podrien crear unes illes d’aire més fresc i afavorir la baixada de temperatures en un radi important.

La població reclama i necessita zones verdes, per a fer salut, descansar, passejar, jugar, és a dir, per a viure! I que hi hagi fonts d’aigua en aquests espais, així com en carrers i places. Tenim fonts que no funcionen o que es tanquen a temporades llargues per motius injustificables.

L’emergència climàtica és ara i aquí, i ja anem tard. La contaminació global culpa del capitalisme és només reversible si erradiquem el sistema. De camí, però, podem prendre mesures que, a escala municipal, no contribueixin a aquesta emergència climàtica sinó que facin la ciutat més habitable.

Un urbanisme sensible climàticament ha de modificar la normativa per a la conservació efectiva de l’arbrat existent en sòl públic i privat. Cal substituir les jardineres en places per illes verdes a terra; afavorir la implantació de jardins verticals a les façanes dels edificis, privats i públics, i afavorir l’ocupació dels terrats dels edificis per cobertes verdes.

Es poden substituir les reixes dels escocells de l’arbrat urbà per la plantació de vegetació autòctona. Cal instal·lar fonts públiques repartides estratègicament i en zones pensades per a fer esport i parcs municipals. Cal replantejar l’asfalt dels carrers per materials de colors clars, igual que voreres i mobiliari urbà, com, per exemple, eliminant o substituint els bancs de ferro.

Cal triar arbrat i flora autòctons i de fulla perenne en tots els casos de plantació municipal, així com no oblidar la protecció animal, tant de fauna urbana com d’animals residents a les protectores i refugis, garantint zones d’ombra i aigua a la seva disposició les 24 hores. Són mesures fàcils d’aplicar amb voluntat política.

Aquest estiu, quan patim les conseqüències climàtiques d’un sistema que tot ho destrueix, fins i tot la mateixa vida, tinguem clar que només superant-lo podrem retornar una bona qualitat de vida tant per a les persones com per a la terra. Destruïm el capitalisme, salvem el planeta i fem de Reus una ciutat més sostenible, vivible i ecològica!

Temas: