L’aprovació de les xarxes tancades elèctriques, un pas vital per a la competitivitat
Després d’una llarga travessia de més de set anys, dimarts passat el Consell de Ministres va aprovar el Reial Decret que permetrà l’autorització administrativa de les xarxes tancades de distribució d’energia elèctrica. Què suposa aquesta aprovació?
Abaratir el preu de l’energia elèctrica industrial, més competitivitat de la nostra indústria, més llocs de feina i reducció del risc de deslocalització. Tarragona té el pol químic més important del sud d’Europa, genera uns 40.000 llocs de treball entre directes i indirectes i representa la meitat de la producció química de Catalunya, aportant al PIB català més del 2%. Tot i ser una localització estratègica pel conjunt de l’economia europea l’ombra de la manca de competitivitat sempre hi ha planejat.
La competitivitat química se sustenta per tres potes: formació, ample europeu per a la sortida de mercaderies i preu de l’energia. La primera d’aquestes potes la complim perquè aquí tenim professionals molt formats i preparats gràcies a la Universitat Rovira i Virgili i a altres ensenyaments relacionats però anem coixos pel que fa a les altres dues.
Pel que fa la segona, des del territori continuem reivindicant una sortida amb ample europeu per a les mercaderies i que a més, passin per l’interior i no ho facin per la costa. És evident que el Corredor del Mediterrani és un element indispensable i necessari per a la connexió amb Europa però les mercaderies han de comptar amb una plataforma segregada i exclusiva per a la seva circulació. Hi som i hi serem en aquesta reivindicació.
I la tercera, el preu de l’energia. Segons Eurostat –salvant la situació excepcional de la guerra a Ucraïna que ha desdibuixat el mercat energètic a tota Europa– el cost de l’energia elèctrica que paguen les indústries a l’Estat per a usos industrials pot suposar fins el doble del que paguen a Alemanya.
Europa, per donar avantatges competitius a la indústria que utilitza gran despesa energètica, el 2009 va redactar la Directiva Europea 2009/72/CE sobre normes comuns per al mercat interior de l’electricitat, on parlava de les xarxes de distribució elèctrica tancades. Aquestes xarxes ja s’han implantat des de fa una pila anys a diversos països europeus com França, Holanda, Bèlgica i Alemanya, per exemple.
A l’estat espanyol s’ha trigat 14 anys a aprovar el reglament d’aquest tipus de xarxes. Tot just ara es tira endavant aquest norma destinada als polígons industrials que permetrà augmentar la competitivitat de les empreses per reduir costos energètics per compartir un mateix punt d’accés al sistema elèctric. El reglament estableix un marc de regles de joc definides que fan possibles les inversions. Fins ara la incertesa ens ha fet perdre oportunitats.
L’aprovació d’aquest reglament és una llarga reivindicació d’ERC a Tarragona, que va començar amb una moció presentada pel grup municipal a l’Ajuntament fa set anys i que ha comptat amb l’esforç i feina compartida amb els senadors i els diputats republicans a Madrid. La insistent i persistent reivindicació que hem fet al Senat i al Congrés dels Diputats ha aconseguit superar les diferents regulacions que protegien sense cap rubor l’oligopoli elèctric per fer inviables aquestes xarxes.
Les indústries del territori deixaran de patir aquest desavantatge competitiu perquè la implantació de xarxes tancades porta implícita una reducció significativa d’un 30% dels costos econòmics de l’energia elèctrica per a la mitjana i gran indústria electrointensiva.
El clúster petroquímic de Tarragona és un espai logístic i geogràficament estratègic al sud d’Europa i amb aquesta aprovació de les xarxes tancades es reforça encara més aquesta posició perquè les empreses dels polígons tarragonins augmentaran la competitivitat amb la resta d’Europa i del món.