Art total, Abelló al Martí i Franquès!

Les diverses reformes educatives sovint amaguen quanta sapiència hi havia en els nostres predecessors. Així, els que es van educar en el trivium i el quadrivium eren capaços de crear un moviment cultural modern i eclèctic que posava en valor les arts en conjunt, l’art total que en deien.

L’Institut Antoni de Martí i Franquès de Tarragona té la ferma voluntat d’esdevenir no només una referència educativa adaptada als temps actuals, sinó que vol ser un agent cultural més de la ciutat i del territori. Fa sis anys que vam posar el nom a la biblioteca del centre de la poeta Montserrat Abelló i després ens vam adherir a Espais Escrits per promoure accions vers l’autora en el marc del seu programa d’enaltir el patrimoni literari i ubicar-lo en espais concrets.

L’exposició ‘Endinsa’t al cor de les paraules’ que hem inaugurat a l’Espai Jove Kesse n’és una mostra i es pot visitar fins al dia 20 de maig. Què hi trobareu? Un munt d’exercicis dels alumnes de les diferents modalitats de Batxillerat que són una exemplificació creativa a través de la transferència de llenguatges i de cultura polièdrica usant el fil conductor de la poesia de Montserrat Abelló: expressió artística, literatura, música i dansa (el dia de la inauguració) s’entrellacen per fer una obra d’art total que us espera perquè la gaudiu.

No és trivial, que prové de trivium (gramàtica, lògica i retòrica), que un centre educatiu esdevingui una llum més en l’escenari global que és la cultura de la ciutat, la cultura catalana i la cultura universal. Tota l’escola, des del preescolar fins als estudis més avançats, s’orienta a aquesta apropiació de tradicions culturals i a la formació d’individus que, compartint aquestes tradicions, siguin capaços de viure productivament a la societat. S’aspira, en tot cas, que aquells que assoleixin els nivells més alts de la preparació acadèmica no només rebin i transmetin el coneixement elaborat prèviament sinó que desenvolupin també, de manera autònoma, un coneixement nou sobre la base del coneixement adquirit.

Som això, som educació, som país, som cultura!

Temas: