Viure de l’engany i dels somnis de la gent

Estafa piramidal. Delictes d’odi. Associació il·lícita. Més de 1.000 joves han unit les seves forces en forma de macroquerella davant l’Audiencia Nacional contra l’influencer Amadeo Llados amb totes aquestes acusacions. La cosa feia temps que s’aguantava per un fil i, ara, ha petat fort.

Parlem d’un influencer que s’ha fet viral, d’un coach motivacional, com es defineix ell mateix, que ha jugat amb la vulnerabilitat dels adolescents i joves i que ha captat la seva atenció amb el seu estil provocador. Enmig, un vocabulari fatxenda, que falta al respecte i amb promeses inverosímils que han seduït molta i molta gent. Ha estat una pujada meteòrica i una caiguda lliure en tota regla.

Llados té quasi un milió i mig de seguidors a Instagram i ofereix master classes per un mínim de 1.800€. Ha estat tan hàbil i ha sabut jugar de tal manera amb les aspiracions i els somnis de la gent, que ha aconseguit que estiguin disposats a pagar. Els prometia ajudar-los a «guanyar el seu primer milió». Qui no ho voldria? Però tot cau pel seu propi pes i les investigacions han posat en dubte la validesa del seu reguitzell de promeses.

Els afectats demanen recuperar els diners, però volen que la justícia vagi molt més enllà. I tot plegat ha posat el focus en l’auge de les estafes a Internet, especialment de la mà d’un perfil de persones que viu de l’engany. La justícia va fent, però no es mou al ritme que necessitem.

Temas: