El geni visionari amb quasi nom de poeta

A Reus hi hem tingut Gabriel Ferrater i Soler, poeta internacional d’una trajectòria inqüestionable, i també Gabriel Ferraté i Pascual. Eren cosins en una família de genis, però tenien perfils molt diferents.

Avui parlem del segon. Potser menys popular a peu de carrer, era un savi visionari que va fundar la primera universitat en línia del món i que ens acaba de deixar als 91 anys. Enginyer industrial nascut a Reus –també n’és Fill Il·lustre–, ideador i creador de la Universitat Oberta de Catalunya, volia impulsar una «universitat diferent», com deia ell.

Va voler trencar barreres. Va ser catedràtic de l’Escola Tècnica Superior d’Enginyers Industrials de Barcelona, rector de la Universitat Politècnica de Catalunya, membre del patronat de la Fundació Enciclopèdia Catalana, president de l’Institut Cerdà i de la Fundació Caixa Tarragona i un llarg etcètera.

Va ser investit doctor honoris causa per la Universitat Politècnica de Madrid i per la Universitat de Lleida. El 1996 va rebre la Creu de Sant Jordi, i el 2017 la UOC li va lliurar la Medalla d’Honor. També era membre del Centre de Lectura. Donem valor a tot el que va fer. I reivindiquem-lo.

Temas: