Els nostres boscos, una gran oportunitat
Fa pocs dies vaig viure la subhasta de fusta més important que s´ha fet mai a Catalunya
L’estiu és un bon moment per reflexionar sobre la importància dels boscos per la vulnerabilitat que presenten precisament en aquesta època de l’any. Hem de tenir molt en compte que Catalunya és un país de boscos, que ocupen un 64% de la superfície total del territori, extensió comparable a la dels països nòrdics més forestals, la qual cosa posa de manifest la necessitat de realitzar una bona gestió forestal per preservar el nostre patrimoni natural.
Precisament com a nou conseller d’Agricultura vaig tenir, fa pocs dies, l’oportunitat de viure un moment històric, la subhasta de fusta més important que s’ha fet mai a Catalunya i que va permetre recaptar prop de 2,5 milions d’euros. Amb 80.000 tones de fusta subhastada provinent de boscos de la Generalitat i de 46 entitats locals, ha representat un importantíssim esforç per a la dinamització dels aprofitaments forestals, especialment a l’àmbit de les forests de propietat pública.
Aquesta iniciativa forma part d’una aposta ferma i molt més global que portem des del Departament d’Agricultura centrada en l’àmbit de la gestió forestal. Així, l’objectiu és millorar les condicions dels nostres boscos, impulsar el creixement econòmic per poder comptar amb una infraestructura de boscos que deixin de ser espais abandonats per esdevenir boscos multifuncionals.
El futur del bosc reclama precisament la implementació de la bioeconomia, és a dir, la gestió forestal sostenible i multifuncional, basada en la innovació tecnològica i el coneixement, la competitivitat econòmica i la generació de llocs de treball en àrees rurals.
La nostra estratègia, emmarcada en el Pla de política forestal 2014-2020, es centra entre d’altres en la mobilització de la fusta, el foment del seu l’ús en la construcció, l’aprofitament energètic de la biomassa forestal i agrícola o l’impuls del sector surer de Catalunya, entre d’altres. No podem oblidar que el bosc és una font de riquesa i llocs de treball, i també ens proporciona nombrosos beneficis socials i ambientals.
Comptant amb aquest gran potencial natural, des del Govern treballem per dotar Catalunya d’una infraestructura de boscos multifuncionals, amb més biodiversitat, resistents a les inclemències, menys vulnerables als incendis, atractius per als aproximadament 10 milions de visites que reben. Volem uns sectors industrials i empresarials menys dependents d’importacions i que assegurin la sostenibilitat econòmica del bosc.
Els nostres boscos ocupen la meitat del país, i està clar que no podem aixecar una nova nació si no som capaços de capgirar una situació de semiabandonament d’aquesta meitat de Catalunya, una meitat boscosa que és justament la que acumula la biodiversitat més gran; per això hem de ser capaços de treure de l’oblit aquest territori, de proporcionar activitat socioeconòmica allà on més falta fa, allà on baixa la població perquè no té futur.
Hem de saber modelar i gestionar millors boscos per als qui som i per als qui hagin de venir. I en aquesta línia treballem, sabent que tot això requerirà anys d’esforços i bones polítiques i sabent que la situació dels boscos a casa nostra és el resultat d’un equilibri fràgil entre l’acció de la natura i la intervenció humana.
Durant moments de dificultats econòmiques que hem passat, hem posat l’accent en les oportunitats, com per exemple en les necessitats energètiques i de matèries primeres, per afavorir economies de proximitat, o a recuperar els usos més competitius de la fusta en la construcció i rehabilitació d’edificis. També en l’establiment d’una nova marca de garantia de productes locals de la fusta que permetrà al ciutadà poder triar en favor d’una major responsabilitat pel territori, pel paisatge i la nostra identitat, afavorint també l’emprenedoria del nostre empresariat i el dinamisme de la nostra economia.
No obstant això, hem de tenir en compte que l’execució del Pla requereix en el període 2014-2020 190 milions d’euros i, de moment, només podem assegurar 85 milions provinents de la implementació del PDR.
Una altra vegada, hem de denunciar que el maltractament fiscal a Catalunya també afecta directament un sector com el forestal: el dèficit fiscal de Catalunya és d’uns 16.000 milions d’euros/any, que equival a una despesa diària de 45 milions d’euros. És a dir, si es pogués dedicar l’equivalent a únicament 2,3 dies de l’actual dèficit fiscal amb l’Estat cap a Catalunya a les actuacions de prevenció d’incendis forestals i gestió dels boscos, es cobririen adequadament gairebé totes les necessitats i les inversions que calen per atendre tota la zona boscosa de Catalunya fins a l’any 2020. A més, les actuacions a desenvolupar generarien un increment de 900 llocs de treball permanents.
Darrere el bosc hi ha un ampli teixit social, econòmic, associatiu i de formació i recerca que n’és el principal aliat. Una bona gestió forestal és el millor instrument per prevenir els incendis forestals, tenint en compte que en els boscos mediterranis el perill de foc, pel clima i la manca de pluges, s’incrementa molt durant l’època estival. És imprescindible tenir tot un seguit de mesures preventives per evitar aquests incendis, i en aquesta línia treballa el Departament d’Agricultura.
Per això és tan important el Pla general de política forestal de la Generalitat de Catalunya, perquè fa front al repte de desenvolupar oportunitats per als nostres boscos i per al nostre sector forestal, per convertir-los en un pilar de creixement excepcional per a les zones rurals. Aquest pla regula el futur dels boscos en un futur immediat, mitjançant la seva funció essencial com a instrument públic de planificació.
Hem d’entendre la bioeconomia com un nou camí, una nova manera de fer, una economia basada en el coneixement i la innovació. Una economia que utilitzi més eficaçment els recursos, més verda i competitiva, i que generi un elevat nivell d’ocupació i de cohesió econòmica, social i territorial. Aquest és el nostre repte, el nostre camí, la nostra oportunitat.