Ramon Aiguadé «La fisioteràpia és una professió sanitària essencial per millorar el sistema de salut»
Entrevista. El degà assegura que «s’ha de seguir incrementant el nostre paper dins del sistema públic, cal una evolució amb un paper rellevant per als fisioterapeutes i enriquir l’atenció a la ciutadania»
El Col·legi ha lamentat durant molts anys el dèficit de professionals de fisioteràpia al sistema de salut públic. Com valoren el fet que aquest any s’hagin incorporat gairebé 400 fisioterapeutes als Centres d’Atenció Primària i Comunitària?
És fonamental; primer de tot per a la ciutadania i després, és clar, per a nosaltres com a professionals perquè ens situa on fa molts anys hauríem de ser. És un pas important i hem percebut la sintonia amb el Govern i la voluntat de seguir millorant. Aquests 400 fisioterapeutes s’han incorporat com a membres d’equips de primària i no dels serveis de rehabilitació, és el nou rol que ens pertoca assumir. El pas que ja s’ha donat ens permet mirar endavant amb confiança i seguir insistint en la necessitat de què els ciutadans puguin demanar l’accés directe al seu fisioterapeuta. Està demostrat que implementar-ho als serveis públics implica un important estalvi econòmic i una major satisfacció de l’usuari.
Com a professió sanitària, on posaria l’accent pel que fa al marge de millora?
Com a col·legi professional tenim una funció clara com a instrument en la lluita contra l’intrusisme. Per a la junta és una prioritat absoluta perquè som la professió sanitària que pateix més aquesta xacra. Malgrat que s’han fet accions, ens cal més implicació de les administracions per tal de cooperar i lluitar plegats.
També ens cal continuar divulgant la professió perquè encara hi ha persones que no coneixen el que fem. Hem de seguir explicant que la fisioteràpia intervé en totes les etapes de la vida i en molts àmbits diferents.
El sòl pelvià, la reeducació vestibular, la fisioteràpia oncològica, la reeducació de la covid persistent... I que, per descomptat, té un paper important en àmbits on ja és molt reconeguda com l’esport, la mobilitat de les persones grans o la fisioteràpia respiratòria.
Catalunya és un centre molt potent a nivell educatiu en fisioteràpia. Com es pot seguir incentivant aquest pol d’atracció de talent i desenvolupant la recerca?
El Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya ha treballat molt per oferir formació de qualitat i per incentivar la recerca. A nivell de formació hem incorporat nous àmbits formatius com, per exemple, formació específica en recerca, que és l’únic camí d’avançar cap a la fisioteràpia del futur.
Hem de posar en valor que Catalunya és un referent en la formació universitària de grau de fisioteràpia amb unes universitats que s’han distingit amb excel·lència, com ho demostra el fet que atrau molts estudiants que venen de la resta de l’Estat i d’altres països.
També destaca l’oferta en formació continuada que inclou també postgraus i màsters que ajuden a l’especialització dels nous professionals.
Com veu la fisioteràpia a Catalunya en els pròxims anys?
De cara al futur m’agradaria destacar dos objectius. Hem de seguir incrementant el nostre paper dins del sistema públic perquè cal un canvi, una evolució en el sistema amb un paper rellevant per als fisioterapeutes.
Poder oferir més fisioteràpia al sistema, amb funcions i rols ampliats i diferents, és oferir allò que necessita el conjunt de la societat per millorar l’atenció a la ciutadania. Cal accés directe a la fisioteràpia, com hem dit.
En segon lloc, hem de ser capaços de divulgar més el valor de la fisioteràpia per tal que la societat sigui conscient de tot el que pot aportar en diferents àmbits. Ens agrada insistir en què tothom hauria de visitar el seu o la seva fisioterapeuta un cop l’any perquè és la manera d’anticipar, prevenir i preparar el nostre cos en cada moment.