«L’exercici terapèutic és d’àmbit exclusiu de la fisioteràpia i el ciutadà ho ha de saber»
Entrevista. Lluitar contra l’intrusisme. Aquest és un dels reptes més importants que afronta la fisioteràpia. Ho explica el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya des del 2018, Ramon Aiguadé
Ramon Aiguadé és el degà del Col·legi de Fisioterapeutes de Catalunya des de 2018. Aquest any, en ple segon mandat, la professió afronta reptes importants que marcaran el seu futur, entre ells, la lluita contra l’intrusisme, l’aposta per la formació i la recerca i una major presència al sistema de salut.
En quin moment es troba la fisioteràpia a Catalunya?
Penso que estem en un bon moment. La pandèmia va ser un clar punt d’inflexió; som una professió que ha guanyat en reconeixement i respecte. En aquests moments tenim una presència consolidada al sistema públic de salut al qual, l’any 2023, s’hi van incorporar més de 400 fisioterapeutes en l’atenció primària i comunitària. Aquesta és una fita històrica que apropa la fisioteràpia a la ciutadania, però encara és insuficient. Ho hem dit i hi insistim: l’objectiu ha de ser l’accés directe, és a dir, qualsevol ciutadà ha de tenir la possibilitat de demanar cita de manera directa amb el seu fisioterapeuta. Evidentment, per això necessitem més fisioterapeutes al sistema i el Govern n’és conscient.
Com a professió sanitària, pateixen la xacra de l’intrusisme?
Una de les funcions amb les quals hem mostrat un compromís permanent és la lluita contra l’intrusisme. Per aquesta Junta de Govern és una prioritat perquè sabem que som la professió sanitària que més pateix aquesta competència deslleial. És un treball que hem de fer de forma compartida; d’una banda, prenent-ne consciència els i les professionals que exercim fisioteràpia; de l’altra, per tenir èxit necessitem també la coordinació efectiva amb les administracions competents en matèria de salut i treball i, per suposat, del conjunt de la població.
En aquest sentit, aquest any hem iniciat una campanya per divulgar que l’exercici terapèutic és un àmbit exclusiu dels fisioterapeutes. La ciutadania ho ha de saber i poder-ho exigir, igual que quan necessitem assessorament legal anem a un advocat o quan volem apagar el foc truquem als bombers. Són exemples bàsics, però penso que prou entenedors per situar la fisioteràpia al lloc que li pertoca.
Coneix bé la ciutadania tot el que la fisioteràpia pot aportar a la seva salut?
Segur que molt millor que fa només uns anys. Des del Col·legi som coneguts per desenvolupar una intensa tasca divulgativa. Volem que qualsevol ciutadà sàpiga què és i per a què serveix la fisioteràpia. I ho fem explicant que la fisioteràpia intervé en totes les etapes de la vida i en molts àmbits diferents.
El sòl pelvià, la reeducació vestibular, la fisioteràpia oncològica, la reeducació de la covid persistent... I que, per suposat, té un paper important en àmbits on ja és molt reconeguda com l’esport, la mobilitat de les persones grans o la fisioteràpia respiratòria. Ens queda molt per fer, però cada cop estem més a prop de la ciutadania amb iniciatives com el Dia de la Fisioteràpia (DIFT) o també l’FTP, el Congrés Internacional de la Fisioteràpia, que aquest any celebra la seva tercera edició a Barcelona. Esperem més de 2.000 assistents i farem un esforç per apropar encara més la fisioteràpia a tota la ciutadania.
Fisioteràpia és salut?
Sens dubte. L’exercici terapèutic és clau per gaudir d’una vida saludable. Val la pena assenyalar que el 76 % de les persones que visiten un fisioterapeuta estan satisfetes amb l’atenció professional que reben, d’acord amb les dades del primer Baròmetre de la Salut i la Fisioteràpia a Catalunya. Anar a la consulta del nostre fisioterapeuta com a mínim un cop a l’any és molt recomanable per poder millorar la nostra salut a través de l’exercici.