El director general de l’INCAVI es compromet a desplegar aquesta legislatura la llei del vi aprovada el 2020
Joan Gené diu que “tindria sentit” crear una nova DO d’escumosos catalans però veu els elaboradors lluny d’una entesa
El nou director general de l’INCAVI, Joan Gené, garanteix que desplegarà aquesta legislatura la llei de la vitivinicultura que el Parlament va aprovar el 2020. Quan es compleixen gairebé cinc anys de l’acord gairebé unànime per aprovar el text, Gené lamenta en una entrevista a l’ACN que ERC “l’hagi deixat al congelador” durant la seva etapa a l’INCAVI i diu que durant el 2025 reunirà els agents del sector per definir el decret per aplicar la llei. D’altra banda, preguntat sobre la viabilitat d’una nova DO que aglutini els elaboradors d’escumosos catalans, Gené assegura que “tindria sentit dins el plànol teòric” i estén la mà a remar en aquesta direcció “si els agents ho demanen”. Amb tot, ara per ara veu lluny l’entesa.
Acabat d’arribar a la direcció general de l’Institut Català de la Vinya i el Vi, Joan Gené té previst dedicar bona part del 2025 a completar el procés participatiu amb el sector del vi per definir com ha de ser el decret que permeti desplegar la llei de la vitivinicultura. Lamenta que durant cinc anys no hi hagi hagut avenços, i garanteix que es reunirà amb les DO, els productors, els sindicats agraris, les cooperatives i els cellers “per trobar punts de coincidència”. “No venim a imposar com serà el decret, sinó a escoltar i veure com fer-lo”, assegura.
La nova normativa “endreça” el sector i situa l’INCAVI com a autoritat competent en tots els controls de qualitat “i ha de permetre endreçar una piràmide ben definida”. Gené vol que la llei “simplifiqui i clarifiqui” els processos administratius que han de seguir pagesos i elaboradors, “però sempre per garantir la qualitat de tot allò que s’elabora des d’una Denominació d’Origen, on no s’hi val tot”.
El nou director general admet que fins ara “a la pagesia se li demanen massa tràmits burocràtics” per poder destinar el raïm a un vi de qualitat, i assegura que la nova llei sintetitzarà aquests procesos. Preguntat per si això podria aplanar el camí per a què membres del Gremi de Vinyataires Lliures entressin a les DO, adverteix que la ‘paperassa’ serà més simple però no menys exigent “perquè, si un elaborador vol un distintiu de qualitat, l’haurà d’abalar”.
A favor d’una nova DO d’escumosos catalans
Durant l’entrevista amb l’ACN, Joan Gené defensa la importància de posar en valor la qualitat del vi català i es mostra partidari d’una futura DO d’escumosos que aglutinés els elaboradors de Catalunya, el gran gruix dels quals es concentra al Penedès.
Quan ja fa més de cinc anys que les empreses escindides de la DO Cava -Corpinnat i Clàssic Penedès- van començar converses per intentar crear una nova denominació d’origen, Gené creu que “tindria sentit en el plànol teòric” perquè podria ser una eina “per millorar el sector”. Un posicionament que trenca amb el de la seva predecessora a la direcció general de l’INCAVI, Alba Balcells, que defensava la reunificació de tots els productors sota la DO Cava.
Gené creu que seria positiu donar una resposta a les necessitats dels elaboradors d’escumosos catalans que ara estan dividits, “perquè com menys nomenclatures posem al producte i més les puguem comunicar, millor”. Amb tot, precisa que a les reunions bilaterals que ha mantingut amb els productors de Corpinnat i Clàssic Penedès “s’ha parlat més d’allò que els separa que no pas d’allò que els uneix”.
“Ara no veig a prop un projecte comú, però farem de mitjancers si ens ho demanen”, afegeix, tot mostrant-se obert a una possible confluència. Si arribés l’entesa, Gené aposta per “abocar-ho tot a un sol nom que el consumidor se’l pogués fer seu”, sense descartar que a la nova DO hi entréssin elaboradors que ara fan Cava.
Iniciar les obres de la comunitat de regants del Penedès el 2026
D’altra banda, pel que fa a la nova comunitat de regants del Penedès, Gené augura que la Junta directiva estarà en marxa durant el primer semestre del 2025 per poder començar el més aviat possible l’encàrrec dels estudis tècnics que concretin com arribarà l’aigua a les vinyes. Defineix l’obra com un “gran repte tecnològic” per l’orografia de les quatre comarques, i afirma que “estaria bé començar les obres el 2026”.
Davant la magnitud de la infraestructura, recorda que el projecte s’haurà d’executar per fases. D’entrada, ressalta que els estudis avaluaran la capacitat de les depuradores i de les aigües freàtiques, alhora que valorarà si és factible disposar de l’aigua que en un futur es dessal·linitzarà a Cubelles.
Tot i la complexitat de l’obra, Gené apunta que “l’encaix social” pot ser tant o més difícil que la construcció de la xarxa de reg, “ja que és molt important aconseguir una concentració de parcel·les que optimitzi l’aigua que es distribueixi a tot el Penedès”. “Ens afrontem a un procés social que ha de començar ja, perquè no serà gens fàcil”, adverteix.
Més enllà de la situació del Penedès, Gené assegura que l’adaptació a “l’embogiment” del clima està centrant bona part dels esforços de l’INCAVI en aquest inici de mandat, que planteja en to “continuïsta”. En aquest sentit, l’ens segueix treballant per analitzar diferents sistemes de gestió de l’aigua per aconseguir la màxima supervivència dels ceps, així com l’adaptació de les varietats de raïm als nous escenaris meteorològics.
També estudia el pes que pot tenir la recuperació de varietats ancestrals, o bé la possibilitat de crear zones d’ombres en algunes vinyes. Fruit de l’escalfament global, avisa Gené, els tècnics també topen amb noves plagues, com el mosquit verd, per al qual han creat un equip de crisi amb l’objectiu de contenir el seu progrés.
En paral·lel a la vessant més agrícola, una altra de les línies bàsiques en què es preveu centrar Gené els propers anys és en reforçar la promoció del vi català per trencar l’estancament de la quota de consum, que segueix al voltant del 40%. Recorda que l’objectiu era assolir un 50% el 2025, fita que veu inassumible “davant les fortes estratègies de màrqueting que tenen altres competidors”. Insisteix que “la qualitat del vi català ha millorat molt” i sosté que hi ha un treball de fons per aconseguir guanyar terreny tant a la restauració com a les vendes finals.