Miquel Altés: «Els pagesos joves han de tenir eines digitals eficaces i beneficioses»

Terra Alta Consultoria TIC guanya el II Premi BBVA a la Innovació empresarial a Tarragona

Terra Alta Consultoria TIC, amb seu a Batea, ha estat la guanyadora de la segona edició del Premi BBVA a la Innovació empresarial a Tarragona, un guardó que l'entitat bancària organitza juntament amb ‘Diari de Tarragona’ i que es va lliurar en una gala celebrada a la sala Victoria Climent d'aquest rotatiu el passat dia 19. Els dos segons premis van recaure en Biodrops i Bionte Nutrition. La distinció té per objectiu reconèixer iniciatives empresarials del Camp de Tarragona i Terres de l’Ebre que resultin innovadores en transformació digital i sostenibilitat. El projecte guanyador, Anawin360, és una plataforma que permet informatitzar tots els processos i actors vinculats al cultiu de les vinyes.

Pagesia i tecnologia és un binomi possible. Vostès ho han demostrat.
Sí, aquesta és una eina per al pagès i per al sector agrari. En un futur pròxim s’implantarà una normativa per la qual, per exemple, els pagesos hauran de marcar totes les seves tasques, tot el que tiren al camp i el que fan a les finques. És important i és necessari. Aleshores, la nostra plataforma ajuda a tenir més control sobre les feines i a ser més eficients. Tot i que és difícil perquè és un sector molt poc digitalitzat.

I com l’han entomat els destinataris?
Nosaltres vam començar amb una plataforma o sistema de control de cellers que es diu Anawin i això ha anat creixent. Ara tenim una plataforma d’eines modulars que es van connectant entre si en què la inicial de la cadena de valor del vi seria l’Anawin Fincas. El que volem és que el pagès pugui anar al camp, fer les feines i, automàticament, pugui apuntar les seves tasques en el seu dispositiu mòbil. Nosaltres som conscientes que els pagesos que tenim al camp són persones d’una avançada edat i, per tant, l’aplicació ha de ser molt fàcil. L’objectiu és que d’una forma senzilla puguin apuntar, no des de l’ordinador, sinó des del mateix lloc de treball, les seves eines diàries, la qual cosa els aportarà un valor. Coneixeran els costos, què és el que han fet i que no i tindran una previsió, sobretot, de cap a on volen anar.

També els ajuda a l’oficina, a fer les factures, que això és feixuc, oi?
Tot el que entra a l’aplicació es connecta automàticament. En la versió d’escriptori després poden recuperar els temes anotats, les factures, veure els rendiments i fer les declaracions i les presentacions que són pertinents de cada actor de la cadena de valor.

Antoni i Miquel Altés, CEO de Terra Alta Consultoria. Foto: Joan Revillas

Ha destacat que els pagesos ja tenen una edat. Com poden les aplicacions i la tecnologia en general retenir la gent jove al territori?
Això és un punt a favor. És a dir, estem en un territori amb despoblament, per això estem molt contents de poder fer aquest projecte i que sigui de present i de futur, que el puguem fer a la nostra terra, la Terra Alta i en extensió, al nostre poble, Batea. Pot ajudar a nivell de despoblament perquè necessitem més gent i volem que el talent vingui a Batea per poder treballar amb nosaltres i, per tant, volem ser humilment un exemple per a altres empreses. Per altra banda, volem que gent jove que sigui pagesa pugui optar a disposar d’eines digitals eficaces i que, al final, el resultat sigui beneficiós. Perquè l’eina ha de ser fàcil, però, alhora, ha de ser resultadista, ha de donar resultats.

Reivindiquen la Terra Alta com una terra de vins.
Sí, Terra Alta, terra de vins, 100%. Amb vins espectaculars, igual com la majoria de territoris de Catalunya. Nosaltres estem treballant a la Terra Alta, Tarragona, Conca de Barberà, Priorat, Montsant, l’Empordà, Penedès... A tots els territoris tenen grans vins i un futur espectacular per davant. El que tots volem és que quan vagis a comprar una ampolla de vi sigui del territori, que tingui un valor aquí a casa nostra, a Catalunya.

Entenc que el consumidor també guanya perquè amb la seva aplicació sap exactament què porta el vi.
Correcte. Nosaltres vam començar amb Anawin Cellers, que és un sistema de traçabilitat que agafa tota la cadena des que entra el raïm fins que surt en ampolla. I ara mateix estem en disposició, per exemple, de ficar un QR o similar i que el consumidor pugui veure tota la traçabilitat, fins i tot la finca d’on s’ha tret el raïm. Això a nosaltres ens agrada molt perquè per sort hi ha molts cellers ara que estan exportant, cada vegada més, sigui de la Terra Alta o de l’extensió de Catalunya, i que un senyor dels EUA, del Japó o de la Xina pugui veure d’allà on exactament es treu el raïm dona un valor i fa conèixer el territori.

Amb quants treballen?
Estem actualment en dos-cents cellers i unes mil explotacions agràries. Vull posar èmfasis en què l’última part de la plataforma que hem desenvolupat és un control de la traçabilitat també a nivell de denominació d’origen. És un producte que el vam fer fa un any i escaig i que ha tingut un bon feedback dels clients. Actualment estem treballant amb vuit denominacions d’origen de Catalunya, gairebé volem fer el 100%, i una vegada tens això disposes d’un ecosistema en què pots connectar administració, celler i pagesos.

Un premi, i ara què?
Et dona ganes de seguir, ganes de lluitar més fort si es pot i és una satisfacció molt gran, sempre et dona forces i ara hem d’intentar fer les coses igual o millor.

Temas: