Veïns de la urbanització Tres Cales de l’Ametlla de Mar reclamen una entitat municipal descentralitzada
El govern muncipal no contempla iniciar la tramitació i no veu possibilitat d’èxit en la iniciativa
Un grup de veïns de la urbanització Tres Cales de l’Ametlla de Mar vol constituir una entitat municipal descentralitzada (EMD). Segons detallen aquests veïns, la causa principal de la iniciativa és aconseguir per al seu nucli una major autonomia de gestió i «revertir així l’abandó municipal i la falta de serveis» que al seu entendre pateixen. La proposta, però, no compta amb el suport de l’Associació de Veïns ni de l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar.
Les Tres Cales, a uns dos quilòmetres del nucli urbà de l’Ametlla, compta amb uns 2.000 habitatges i més de 1.200 residents censats, tot i que la població es multiplica per sis durant els mesos d’estiu.
El grup de veïns posa de relleu els «problemes que arrossega la urbanització des de la dècada dels noranta», com ara una «deficient» recollida de la brossa, la falta de neteja a les zones verdes i carrers, la inexistència de clavegueram i depuradora, el risc d’incendis, la falta de parcs públics o l’estat de la via pública, «amb el seixanta per cent dels carrers amb clots i pendents de reasfaltar». La seguretat és una altra de les qüestions que preocupa aquest grup de veïns, que davant de totes aquestes mancances han decidit fer un pas endavant i plantejar la creació de la EMD per tal de poder gestionar el nucli urbà de forma directa.
L’equip de govern de l’Ametlla, format per Junts i el PSC, no s'oposa a tramitar l'expedient de constitució d'una EMD a la urbanització Tres Cales, però sí a fer-ho voluntàriament «i de forma il·legal», «ja que una tramitació d'aquestes característiques només pot ser plantejada d'ofici per l'Ajuntament o a sol·licitud d'una comissió promotora legalment constituïda, cosa que no han fet els veïns», afirmen.
Tot i reconèixer que les urbanitzacions tenen mancances històriques i estructurals importants i que són necessàries inversions en serveis bàsics, l'equip de govern considera que la iniciativa actual «no està plantejada de manera seriosa i no compleix de moment amb els requisits necessaris».
Les entitats municipals descentralitzades són una forma de govern per sota del municipi, que dóna autonomia de gestió en alguns àmbits, als nuclis urbans dotats d’una idiosincràsia pròpia i diferenciada del nucli de població principal. Ha de ser acordada per decret de la Generalitat, després de seguir el procediment establert per la legislació de règim local, en el qual són essencials la consulta a la població afectada i a l’ajuntament del municipi on està integrada l’entitat.
La més veterana de les Terres de l’Ebre és la de Jesús, que enguany ha celebrat els 30 anys. Al municipi de Tortosa són també EMD Bítem i Campredó. Al Montsià hi ha l’EMD dels Mutells a Sant Jaume d’Enveja i a la Ribera d’Ebre, la de la Serra d’Almos a Tivissa.
Els seus habitants trien el president de l’EMD en les eleccions municipals, per votació directa en una urna diferenciada a la d’elecció del plenari del municipi.