Una plataforma empedrada i una muralla defensiva descobertes al jaciment de l’Antic d’Amposta
Es tracte de la cinquena campanya d’excavacions de la URV
El grup de recerca Seminari de Protohistòria i Arqueologia (GRESEPIA), del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), ha conclòs amb èxit la cinquena campanya d’excavacions al jaciment de l’Antic d’Amposta.
L’equip liderat pel professor Samuel Sardà Seuma i l’investigador postdoctoral Marc Prades Painous ha confirmat la construcció d’una plataforma empedrada a cel obert que es remunta a la primera edat del ferro (segles VII-VI anE) al sector més elevat del turó. Aquesta plataforma servia com a punt de guaita i podria haver tingut funcions comunitàries importants, com possible espai de reunió social i ritual. Aquest descobriment subratlla el paper del turó de l’Antic com a marcador simbòlic en el paisatge i com a punt estratègic de control visual del territori.
L’altre gran objectiu de la campanya ha estat avançar en el coneixement de la gran estructura muraria (UE 3500) de més de 40 metres de longitud, documentada l’any passat, a la superfície de la part baixa del jaciment de l’Antic (sector 3000).
Les intervencions d’aquestes setmanes, possibles gràcies al conveni de col·laboració entre la URV i l’Ajuntament d’Amposta, hi han participat investigadors del GRESEPIA-URV; del Departament d’Història i Història de l’Art de la Universitat Rovira i Virgili (URV), i 10 alumnes del Grau d’Història i del Grau d’Història de l’Art i Arqueologia de la URV, inscrits al III Curs d’Arqueologia de l’Antic.