Una empresa de cervesa artesana d’Horta de Sant Joan s’enfronta a un enderroc

Els propietaris defensen que és un projecte compromès amb el territori i la comarca, que pateix despoblament rural

Una família afincada a la Terra Alta s’enfronta al possible enderroc del seu negoci de cerveses artesanes, al municipi d’Horta de Sant Joan.

La mare del Marc Dorca, enòleg, mestre cerveser i impulsor del projecte, va venir a la Terra Alta el 2002 amb la seua parella i, més tard, hi va arribar ell per sumar-se a un projecte de turisme rural amb celler d’elaboració de vins propis a Horta de Sant Joan. «Nosaltres som de Barcelona i en el moment d’escollir l’espai la meua mare es va decidir finalment per la Terra Alta perquè és una comarca espectacular, simplement no et deixa indiferent», explica Marc Dorca al Diari.

Però un cop obtinguts tots els permisos i començat a construir l’espai, a causa de la crisi econòmica del 2008 van haver d’aturar el projecte. Més tard i refets de la situació, van adaptar-lo a la nova realitat de la comarca, obrint un obrador de cervesa artesana a l’edifici que ja tenien mig construït.

Ebrewine va obrir el 2018, intentant aixecar no només un negoci, sinó també un projecte vital compromès amb el territori, «oferint un producte de la terra, i intentant dinamitzar i donar valor a una comarca amb seriosos problemes de despoblament, implicant-nos de forma activa en les diferents accions locals i comarcals i oferint i compartint el nostre espai per tal que la gent del territori pogués gaudir de més oferta cultural i d’oci».

Però com que les obres planificades no es van executar completament, l’Ajuntament va declarar la caducitat de la llicència i la Direcció General d’Urbanisme va ordenar-ne l’enderroc.

«Tot i que està legalment permesa l’activitat i que la part ja feta es va construir de forma legal, diuen que s’ha d’enderrocar, encara que sigui per tornar a construir el mateix. És un sense sentit», exposa la família.

Fins el dia d’avui, per a Dorca ha estat un malson administratiu, ja que han rebut diferents sentències i les han estat recorrent. Ara han presentat un recurs d’alçada a la Conselleria de Territori, on demanen poder presentar un projecte de legalització de l’edifici, per poder-lo adaptar als actuals usos que té l’espai. En els propers dies es coneixerà la resolució, però no es mostren molt optimistes. «La Generalitat ara és competent per continuar l’enderroc o deixar-nos presentar el projecte de legalització a l’Ajuntament. El que li passa a l’edifici és que està en una situació alegal perquè no es va acabar de construir», concreta Dorca.

Si finalment s’enderroca l’edifici, per a la família suposaria la desaparició del projecte vital de tres generacions. A més, haurien de fer-se responsables del cost de l’enderroc.

Per tot plegat també han iniciat una campanya de recollida de signatures, amb molt bona resposta a la plataforma Change, per demostrar que el projecte és estimat i volgut al territori. «La gent s’hi ha implicat i és el que volíem demostrar, que valoren el projecte», afirma Dorca. També han rebut cartes d’associacions i professionals mostrant el seu suport, com el Museu Picasso d’Horta.

«Si pretenen aplicar polítiques antidespoblament i de desenvolupament rural no té sentit enderrocar projectes existents que ja funcionen i que aporten valor al territori», es reafirmen.

Temas: