Un nou espai per a un vell somni

Àngels Caparrós ha decidit emprendre i obrir una llibreria a la Ràpita, Lle.3, que aspira a convertir-se en un lloc de calma i refugi, però també de dinamització cultural

Per a Àngels Caparrós (la Ràpita, 50 anys), tenir una llibreria i viure envoltada de llibres havia sigut el seu somni de sempre. Va estudiar filologia catalana, però la vida la va anar encaminant cap a la comunicació corporativa, sector on ha treballat durant vint anys. Ara, però, s’ha llençat a la piscina i ha aconseguit fer d’aquell vell somni una realitat, obrint les portes de la llibreria i espai cultural Lle.3, a la Ràpita.

«Obrir una llibreria era el meu somni de sempre. Soc una persona de lletres pures i la lectura és molt important per a mi. Però quan comences a treballar entres en dinàmiques que costen de trencar. Ho anava deixant i pensava «ja ho faré més endavant». Emprendre no és fàcil. Però va arribar un punt que vaig pensar que era «o ara o mai». I gràcies al meu home i la meua família que m’han donat suport que tinc el meu somni complert, ja que disposàvem d’aquest local», explica Àngels Caparrós al Diari.

Lle.3 és un espai molt especial: a més de llibreria, compta amb diferents racons per ser tot un espai cultural i acollir presentacions de llibres i, fins i tot, petits concerts en un pati interior. També hi ha un espai per als més menuts, amb prestatgeries adaptades i un tipi, butaques i una taula on escriure o llegir tranquil·lament, i fins i tot una petita sala insonoritzada que servirà a Caparrós per enregistrar adequadament entrevistes a autors i llençar un pòdcast a les xarxes.

«L’objectiu és que les persones disfruten de l’espai en calma. Que puguen venir a començar un llibre i, si no els agrada, agafar-ne un altre. Penso que llegir és una teràpia boníssima. Hi ha llibres per a cada moment; de més densos que si estàs predisposat aprens molt, i d’altres més per desconnectar. Els llibres són una teràpia per a tot, per a poder-te sentir bé i aprendre», valora la flamant llibretera, que considera que la Ràpita estava mancada d’un espai així. Caparrós també destaca que cal incentivar la lectura entre els més petits. «Per al seu desenvolupament llegir és molt bo. Un xiquet que llig sempre tindrà més facilitats per estudiar i serà més crític», apunta.

Aquests dies, ha preparat un aparador especial amb llibres d’editorials valencianes afectades per la tràgica dana de fa dues setmanes, per donar suport i posar el seu gra d’arena per a la seua recuperació. I al passadís de la llibreria, destaca una frase de l’escriptor Sebastià Juan Arbó, que defineix molt bé el que signifiquen els llibres per a ella: «Les meves lectures m’han valgut de molt; van temperar dins meu, amb el vol dels meus anhels, l’amargor excessiva de les meves decepcions. Em van asserenar, fent-me comprendre que cal adaptar-se a les coses, no esperar que les coses s’adaptin a nosaltres, i no demanar la lluna en un cove». Paraula d’un dels grans.

Temas: