Un llibre recupera el llegat fotogràfic de Mariano Jover

El darrer volum de la col·lecció de l’historiador Albert Curto mostra imatges en blanc i negre de la Tortosa quotidiana d’entre 1968 i 1973

L’historiador i director de l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre Albert Curto publica un nou volum de la col·lecció «Finestres al passat» de l’editorial Onada Edicions. Es tracta d’una col·lecció de monografies de fotògrafs, professionals o afeccionats, que han deixat imatges de valor documental sobre Tortosa i les Terres de l’Ebre. En aquest cas, el volum número 10 d’enguany va dedicat a Mariano Jover, l’aposta per la difusió.

Mariano Jover (Lleida, 1921 -Tortosa, 1993) va residir a Tortosa des del 1943. Va arribar a la capital del Baix Ebre quan feia el servei militar, ja que hi va ser destinat com a xofer del bisbe Manuel Moll.

Un cop acabat el servei militar, la relació va continuar, després que el mateix bisbe el reclamés per a continuar al seu servei. Després va ser regidor de l’Ajuntament de Tortosa i va presidir el Patronat Municipal de Música (1967-1971). Mariano Jover va ser l’autor dels llibres Tortosa. Testimonio Histórico Gráfico, La Santa Cinta de Tortosa, i El Baix Ebre. Panorama d’una comarca, entre d’altres, que són una mostra de l’important arxiu fotogràfic -també fílmic- que va reunir al llarg de la seua vida. A més, Jover era membre de l’Agrupació de Premsa i Ràdio de Tortosa i va col·laborar activament en el setmanari La Voz del Bajo Ebro i en diverses publicacions amb articles i crítiques d’art, i també biografies d’artistes locals.

Més conegut per la seua faceta audiovisual, Jover ofereix un important fons fotogràfic que, en paraules de Curto, «fan una radiografia genèrica de la ciutat de Tortosa». Part de les fotografies d’aquest llibre van servir per il·lustrar el de Jover en el seu moment Tortosa. Testimonio Histórico Gráfico, juntament amb altres dels fotògrafs Borrell o de Daufí, per exemple.

«Però ara la tecnologia ha permès posar les fotos en gran mida i qualitat», exposa l’historiador.

Així, s’hi poden trobar imatges d’escenes quotidianes d’aquells anys, però també d’artistes i músics del moment, festes, esdeveniments esportius i socials o personatges de l’època, com Mossèn Manyà.

Temas: