Ulldecona i Alcanar es posen a punt per a les Quinquennals

Els veïns ja porten temps elaborant els elements amb què engalanen els carrers durant nou dies a cada localitat

Des de la seua instauració, el 1944, les Festes Quinquennals s’han celebrat ininterrompudament cada cinc anys, en concret els anys acabats en 4 i en 9. Enguany, se celebren del 6 al 15 de setembre a Ulldecona i de l’1 al 14 d’octubre a Alcanar.

Les Quinquennals s’inicien quan les imatges de les Mares de Déu de la Pietat, a Ulldecona, i del Remei, a Alcanar, es baixen en romeria a cadascun dels pobles. Durant nou dies les patrones de cada municipi són honrades amb processons que recorren cada dia un dels nou sectors en què es divideix en poble i, en el cas d’Alcanar, també el nucli mariner de les Cases.

La processó serpenteja pels carrers, decorats amb una gran varietat de motius florals elaborats pel veïnat de la població. Al cap de nou dies, la Mare de Déu retorna a la seua ermita acompanyada de la devoció dels habitants de cada poble i d’altres del territori.

Des de fa uns quants mesos, ulldeconencs, canareus i casencs es reuneixen per a preparar les decoracions fetes a mà. Vanesa Cervera, a més de dissenyar el logotip guanyador de les Quinquennals d’Ulldecona, també ha ideat la decoració de l’avinguda Generalitat, coordina la feina que van iniciar els veïns a casa fa un mes i mig i que esperen acabar a mitjans d’agost.

A partir d’ara treballaran de manera conjunta durant tres hores dos o tres dies per setmana al Casal de jubilats situat a la mateixa avinguda. «Ens va molt bé perquè podem guardar-hi el material i disposem d’un espai ampli per pintar les overes amb les quals estem fent les flors que penjarem a cada arbre», diu Cervera.

Ja porten 7.200 flors fetes i calculen que n’hauran d’elaborar quasi 20.000. Compten amb la inestimable col·laboració de les usuàries de la residència, situada davant del Casal, dins de les seues possibilitats, participen en el procés de tallar les overes. Segons Vanesa Cervera, «és una decoració sensorial, amb molta vida i moviment».

Altars i catifes a Alcanar

La principal diferència entre els dos pobles és que a Alcanar, a més d’engalanar els carrers, es fan espectaculars altars i catifes amb serradures i altres elements naturals. Els veïns del Camí Ample treballen en l’altar (de set metres d’alt per dotze d’ample) que acollirà la imatge de la Verge en aquesta plaça del nucli antic.

María José Moreno explica que «serà un altar de fantasia, dissenyat per Josep Vicent Sancho, jugant amb textures i colors de la tardor i en consonància amb la decoració del carrer, on situarem uns bonsais que li donaran un aire oriental».

La idea de posar aquests bonsais és fruit d’un somni que va tindre María José: «vaig ensomniar que quedarien molt bé a la plaça i ara el somni el farem realitat».

Les persones consultades a Ulldecona i Alcanar coincideixen en quina és l’essència de les Quinquennals. «A la plaça estem molt units sempre, però en estes festes encara més», opina Moreno. «Cal destacar el treball en comunitat», ressalta Cervera. «Em satisfà veure com els veïns disfruten fent els dissenys que els proposo», conclou Sancho.

Els ajuntaments d’Ulldecona i Alcanar promocionen les Quinquennals a través de les xarxes socials, amb la creació de pàgines específiques sobre les festes. Ulldecona difondrà videos de vint pregoners d’altres edicions parlant d’aquesta celebració.

Alcanar ha elaborat unes càpsules que es difonen per les xarxes locals, mitjans del territori i també es farà publicitat a Barcelona. Després de 30 anys, les Quinquennals coincideixen amb les Sexennals de Morella i s’intentarà fer actes conjunts entre els tres pobles.

Temas: