Tortosa ultima una Festadel Renaixement que vol ser més inclusiva i participativa
La pregonera serà la consellera de Cultura, Natàlia Garriga, i el portador de l’estendard, el director de l’Arxiu Albert Curto. Com a novetat hi ha el canvi d’horari i recorregut de la desfilada
Tortosa es prepara per viure, del 20 al 23 de juliol, la XXVI edició de la Festa del Renaixement. Un esdeveniment de recreació de l’època de màxima esplendor de la ciutat al segle XVI que enguany arriba amb diverses novetats. Una de les principals se centra en la desfilada final de tots els participants, l’últim dia, que canvia de recorregut i també d’hora. Així,la sortida serà com fins ara des del Parc Municipal, però l’arribada serà a la plaça de la catedral i no a la de l’ajuntament, arran que el 23J serà jornada electoral. Pel que fa a l’horari, arrencarà a les 20.30 h, per evitar les hores de més calor, segons detalla l’alcalde de la ciutat, Jordi Jordan. Tant Jordan com el nou regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, han agraït la tasca feta al fins ara regidor responsable de l’esdeveniment, Domingo Tomàs, encarregat també de la major part del programa d’enguany.
Entre les novetats que també s’introdueixen hi ha les destinades a fer una Festa del Renaixement més «inclusiva, diversa, sostenible i amb el màxim rigor històric». Així, des de l’organització s’ha treballat perquè tots els actes propis comptin amb interpretació simultània en llengua de signes catalana. També, tant als programes com al cartell, s’ha inclòs el pictograma de la Festa del Renaixement. A més, s’ha tingut especial sensibilitat amb les persones amb discapacitat funcional o física. Per un costat, s’han començat a implementar mesures per fomentar l’accessibilitat als espais d’actuació i, per l’altre, en espectacles com l’acte inaugural, s’habilitarà una Fila 0 per a persones amb mobilitat reduïda. També hi haurà un punt lila i en l’àmbit de la sostenibilitat, es tornaran a repartir els gots ecològics, segons detalla Grau.
El pregó de la festa anirà enguany a càrrec de la consellera de Cultura de la Generalitat, Natàlia Garriga, mentre que el portador de l’estendard de la Festa serà Albert Curto, director de l’Arxiu Històric Comarcal del Baix Ebre. El Taulell al Carrer serà inaugurat per la Federació de Comerç, Restauració, Turisme i Serveis.
Durant quatre dies, tortosins i visitants podran gaudir de quinze actes propis, deu espectacles totalment nous, nou animacions al carrer, dotze espectacles de pagament i un total de setanta activitats d’entrada gratuïta. Tot això amb la presència de 27 grups catalans (bona part locals), cinc d’àmbit estatal i set d’internacionals. A més, cal sumar-hi dos mercats d’època, sis campaments, sis exposicions, un total de tretze tavernes i fins a 38 activitats turístiques vinculades, entre d’altres propostes.
Des de l’Ajuntament es començarà a treballar en un Pla Estratègic de la Festa, «fent una diagnosi i proposant millores amb la participació de tots els sectors per tal d’ actualitzar-la, potenciar-la i donar-li tot el rigor històric com a element de projecció de la ciutat», afirma Jordan.
El cartell:
El cartell de la XXVI Festa del Renaixement és obra de l’artista Àngel Algueró. S’hi mostra l’escut de la ciutat que provablement es trobava al portal de Vimpesol, a Remolins, així com els gegants del Renaixement, Cristòfol Despuig i Mariana Curto, els Abanderats i una gàrgola.