Tortosa i Alcanyís celebren mig segle d’agermanament
Les dues ciutats recorden la seva importància històrica i reafirmen la intenció de continuar treballant de forma comuna amb un acte commemoratiu als Reials Col·legis de Tortosa
Enguany es compleixen 50 anys de l’agermanament entre Tortosa i Alcanyís. Aquesta unió, creada el 8 de juny del 1972 pels alcaldes Felipe Tallada (Tortosa) i Javier Roig (Alcanyís), vol crear sinergies i treballar de forma conjuntar per impulsar les ciutats en àmbits com el turisme, l’economia o el patrimoni.
Històricament, els dos municipis han estat molt lligats. Durant l’acte de commemoració d’aquest mig segle, Ignacio Urquizu, sociòleg i alcalde d’Alcanyís, va fer una conferència sobre la relació entre ells, que, segons indica, va més enllà d’aquests 50 anys d’unió.
«Ens apetia fer algun acte conjunt, perquè crec que són ciutats que tenen una trajectòria, que ha sigut des del seu l’origen, paral·lela», apunta el batlle, detallant que les dues ciutats «tenen un passat iber, musulmà i van ser reconquistats pel mateix rei, Ramon Berenguer IV, a més dels diferents esdeveniments que han succeït durant molt temps i que ens han posat en comú en molts aspectes».
La introducció va ser a càrrec de l’alcaldessa de Tortosa, Meritxell Roigé, que va posar en relleu l’intercanvi cultural en actes festius i litúrgics i el gran període d’esplendor en les dues localitats durant el Renaixement, sense deixar de banda el Consorci dels Tres Reis, que treballa sinergies entre aquestes dues ciutats i Morella i que els seus respectius alcaldes van reunir-se per reactivar a principis d’any.
«El consorci ens permet continuar fent feina conjunta», deia l’alcaldessa referint-se als tres territoris, que van marcar un canvi politicosocial històric, regits sota les bases de la concòrdia i el diàleg. «Ara, amb l’oportunitat dels fons Next Generation, podem crear més sinergies per impulsar les nostres ciutats des de la vessant patrimonial, però també des del turisme i l’economia».
La celebració, que va comptar amb la presència d’anteriors alcaldes tortosins que van col·laborar en aquesta unió i amb una delegació de representants d’Alcanyís, va celebrar-se als Reials Col·legis de Tortosa. Així, es realçava el patrimoni renaixentista i, al mateix temps una època molt destacada per als municipis. L’acte va concloure amb l’obsequi d’un quadre amb una pintura de la façana fluvial de Tortosa al segle XVI.
La via de la Val de Zafán
Ambdós alcaldes coincideixen en destacar la importància de la via de la Val de Zafán, que uneix el Baix Ebre amb el Baix Aragó. Aquesta via, avui convertida en via verda, va estar en actiu des de principis dels anys 40 fins als setanta.
«Es compleixen vuitanta anys d’ençà que es va posar en funcionament el tren entre Alcanyís i Tortosa. Aquesta era una ambició que sempre va tenir el Baix Aragó i sobretot una eina per arribar al mar, a través de Tortosa», explica Urquizu, destacant «la unió que tenim i que ens agradaria continuar treballant conjuntament».
En aquest sentit, des de les dues localitats esperen que el projecte de finalització de la via verda pugui acabar aviat i el recorregut arribi fins al mar. «Una de les apostes més fortes que tenim és aquesta. Esperem que el Govern liciti aviat les obres», conclou l’alcalde d’Alcanyís, remarcant que, gràcies a la ruta, es podrà continuar impulsant el turisme i la mobilitat entre ambdós llocs.