Tortosa emmudeix per venerar el Sant Crist de la Puríssima

La processó del Silenci de la capital del Baix Ebre recorre des del 1996 els carrers del nucli antic a mitjanit. Centenars de persones acompanyen les confraries des de la plaça de la Immaculada fins a l’església de la Puríssima

Quan les agulles del rellotge marcaven la mitjanit, Tortosa emmudia un any més amb la Processó del Silenci. Ningú s’atrevia a fer un sol soroll que pertorbés la calma que inundava els carrers de la ciutat, només trencat per les passes dels components d’una desena de confraries de la ciutat i dels tambors que les seguien.

Un centenar de vestes, encapçalades per la Creu dels Improperis, acompanyaven amb una rigorosa devoció al Sant Crist de la Puríssima, tot marcant el ritme d’aquesta matinada entre el Dijous i el Divendres Sant a la ciutat del Baix Ebre. Els antics carrers empedrats del nucli antic veien passar un any més, tal com es porta fent des del 1996, la solemne processó, una de les celebracions litúrgiques més emblemàtiques de la ciutat.

Com és habitual, el punt de sortida va ser la plaça de la Immaculada, situada al barri de Remolins. El recorregut, amb la participació de les Confraries de Sant Antoni dels Pagesos, Mare de Déu del Roser, la Puríssima Sang, la de Santa Clara, la dels Natzarens de la Passió, el Sagrat Cor de Jesús, Maria Immaculada, la del Sant Crist de la Puríssima, les Cinc Llagues i la Confraria de la Mare de Déu dels Dolors, va continuar pel carrer Tió en direcció al carrer Major de Remolins per seguir cap a la plaça de l’absis de la Catedral.

Allí, centenars de persones esperaven congregades per formar part d’un dels moments més destacats de la nit. Asseguts a les grades, drets pels voltants o inclús des dels balcons de les cases més pròximes, van ser testimonis del moment en què es feia una petita pausa per fer un homenatge musical a la Mare de Déu de les Angoixes, pas que reflecteix el gran sofriment i dolor que sent la Verge pel destí del seu fill.

Va ser en aquell punt, tal com es va fer l’any passat, quan la Verge s’incorporava a la processó pe precedir al Sant Crist, portat a les sobre les espatlles per membres de diferents confraries.

La ruta pels foscos carrers era en tot moment il·luminada per la tènue llum de les espelmes dels participants, i de tant en tant, també per algun que altre flaix de càmera, que buscava immortalitzar el solemne moment. Des de la Catedral de Santa Maria, el recorregut va continuar pels estrets carrers de la capital del Baix Ebre cap a la plaça de la Cinta i els carrers de la Rosa i l’Àngel.

A continuació des del carrer Gil de Frederic, la processó, que va tenir molta afluència en tot moment, va dirigir-se a la plaça dels Dolors, fet que marcava el punt final a aquest acte religiós, molt important al territori tant per la seva vessant històrica com tradicional.

En aquell punt, l’emoció i la devoció es feien més que evidents amb l’entrada del Sant Crist a l’església de la Puríssima, més tard de les dues de la matinada. Els més fidels van mantenir-se desperts i, a peu dret, esperaven el moment en què el Crist tornava al seu lloc, rebent-lo entre aplaudiments i fotografies.

Dijous a la nit va processionar la còpia del Cristo datat dels anys cinquanta. De forma excepcional, com ja es va fer el 2016, després del recorregut per tot el centre històric, es va baixar el Crist original de l’església, que va restar exposat fins a les 18.30 h perquè tots aquells que ho desitgessin poguessin apropar-se a venerar-lo.

Processó del Sant Enterrament

Ahir divendres van tenir lloc els últims actes litúrgics vinculats la Setmana Santa, el Via Creu del calvari de Santa Clara al matí i la processó del Sant Enterrament a les nou vespre i que va comptar amb tots els passos, més el del Crist Jacent del Sant Sepulcre de la Catedral, acompanyat de natzarens, penitents i magdalenes.

En aquest cas, la processó va sortir de la Plaça de la Cinta i va arribar fins a l’avinguda Generalitat. Des d’allí va recórrer els carrers Ramon Berenguer IV, Cervantes, Sant Blai, Montcada i Bonaire per després tornar cap al carrer de la Rosa i la plaça de la Cinta.

Tant en aquests dos actes, com en la resta dels programats durant la setmana, hi ha hagut una recuperació total de la normalitat prepandèmica amb l’eliminació de l’obligatorietat en les mascaretes, encara vigent durant l’any passat.

D’aquesta manera, conclou la Setmana Santa Tortosina, que va començar el primer d’abril amb el pregó inaugural que es va encarregar de pronunciar la religiosa Sor Lucía Caram al Centre d’Interpretació de la Setmana Santa.

Entre la programació de la Setmana Santa a la Capital del Baix Ebre, a banda dels actes més tradicionals també hi va haver propostes com conferències, exposicions de diorames, concursos de dibuix, concerts de coral o tamborades de Remolins i Jesús.

Paral·lelament, els dies 31 de març i el 4 d’abril la localitat va acollir el 18è Festival de Música Sacra. Aquest va tenir lloc a l’Església de Sant Jaume de Remolins i a la Catedral de Tortosa.