Tortosa desestacionalitza el turisme, amb el patrimoni com a reclam

La ciutat presenta un nou producte turístic de descoberta de la ciutat per a les famílies, a través de la cucafera

Tortosa manté les xifres d’afluència turística, amb el patrimoni i el riu Ebre com a principals reclams. En espera de les dades del mes de setembre per tancar la temporada, des de l’Ajuntament es destaca la desestacionalització dels visitants de la ciutat, «que baixa una mica durant els mesos de més calor a l’estiu, a excepció de la setmana de la Festa del Renaixement a finals de juliol, i està pujant durant el maig, juny i setembre». Així ho assenyala la regidora de Turisme, Sònia Rupérez, que remarca que aquesta no és una tendència única de Tortosa i respon als efectes del canvi climàtic.

Aquest cap de setmana tindrà lloc una nova edició de les Jornades de Descoberta de la Ciutat, amb motiu de la celebració del Dia Mundial del Turisme, que se commemora el 27 de setembre i que enguany té com a lema ‘Turisme i pau’. El programa inclou una quarantena d’activitats organitzades per l’Ajuntament amb la col·laboració de l’Associació d’Empreses Turístiques de Tortosa, entre les quals s’inclou com a novetat l’activitat familiar del joc de la cucafera, amb il·lustracions d’Hernán en H.

«El turisme és un sector estratègic i amb les activitats que hem programat volem donar a conèixer el patrimoni natural i cultural de la nostra ciutat als visitants, però també als tortosins i les tortosines», afirma l’alcalde, Jordi Jordan.

El joc de la cucafera tracta d’un producte turístic que convida els participants a seguir un itinerari per diferents punts de la ciutat: el Museu, el passeig de les Cultures, els Jardins del Príncep, els Reials Col·legis, la plaça de la Cinta, el Palau Despuig, el carrer Sant Blai, el Palau Oliver de Boteller i la façana de la Catedral. Durant el recorregut cal superar un seguit de proves i els participants que les completen obtenen un diploma d’exploració. El joc, adreçat a infants majors de 4 anys, s’ha editat en català, castellà, anglès i francès, amb l’objectiu de fomentar el turisme familiar, incrementar el temps d’estada a la ciutat i l’interès dels visitants per conèixer en profunditat el patrimoni local.

Entre les propostes del cap desetmana, dissabte també tindrà lloc l’activitat de maridatge Audiovisual amb vi a l’espai Cota 0, on es projectaran els films guanyadors del Terres Travel Festival.

El programa del Dia Mundial del Turisme també inclou una ruta modernista a la Casa Climent, una ruta a la Casa Brunet, la visita al fortí d’Orleans amb la col·laboració d’Amics dels Castells, el concert Apologia a càrrec d’Alba Pujals, als Jardins del Príncep, que serà el primer concert del cicle de tardor de Joventuts Musicals; una ruta a la Tortosa medieval amb nom de dona, a càrrec de l’historiador Agustí Campos, així com diverses activitats a càrrec de les empreses turístiques: visites al refugi antiaeri, ruta històrica, ruta d’orientació o navegació fluvial.

Coincidint amb el darrer diumenge de mes, l’accés als Reials Col·legis, els Jardins del Príncep i el Museu serà gratuït.

Cota Zero

En l’àmbit de patrimoni, l’Ajuntament de Tortosa ha iniciat uns treballs de consolidació a les restes arqueològiques de l’espai Cota Zero, baix la plaça de la Catedral. En concret, s’està actuant en murs i les estructures que voregen directament el circuit de pas dels visitants i tota l’estructura de l’absis tardoantic, així com en la restauració dels dos dipòsits del centre productor de salaons.

Segons explica l’alcalde, Jordi Jordan, és una petita actuació de manteniment, ja que es tracta «d’un jaciment arqueològic sensible, amb molta humitat baixa la plaça de la catedral i a la vora del riu Ebre».

L’espai Cota Zero de_Tortosa, obert al públic al 2022, permet fer un recorregut per la història de la ciutat vora de l’Ebre de 1.500 anys, des de l’època dels romans, passant pels visigots, els andalusins (Turtuxa) i els cristians medievals, fins al Renaixement.

Entre altres, s’hi poden veure restes de la muralla romana de Dertosa, tavernes romanes, una antiga claveguera i cases de la Dertosa del segle I, un complex de salaons del segle V o les escales de la façana fluvial del segle XVI. Unes restes vora el riu Ebre que es van excavar quan es van enderrocar les cases de davant la catedral de Santa Maria i es va construir l’actual plaça superior.

Temas: