Tivissa viu l’11a Festa de la Jota de la Ribera d’Ebre
La trobada anual de ball tradicional de plaça es recupera després d’una aturada obligada de dos anys a causa de la pandèmia
Ahir, dissabte, es va celebrar a Tivissa l’11a Festa de la Jota. Aquesta activitat, recuperada després d’una parada de dos anys per la situació sanitària, té el propòsit de fomentar i mantenir viu un ball tradicional de plaça popular ebrenc com és la jota.
Nombroses persones es van apropar a les 18.30 h a la plaça, centre neuràlgic de moltes activitats de caràcter popular i tradicional, per participar en aquesta trobada. La Banda de Música de Benissanet es va encarregar d’interpretar gairebé una vintena de jotes comarcals i que els participants van ballar seguint la coreografia de cada poble o de manera improvisada.
L’acte va coincidir amb la celebració de Tapes, Vins, una iniciativa amb cellers de Tivissa, i que incloïa degustacions de tapes i actuacions musicals per continuar ballant fins a la matinada.
Des de l’organització, valoren molt bé el desenvolupament de l’activitat i esperen poder continuar tirant endavant aquesta activitat durant més anys.
Enguany, la trobada ha posat el focus en el paper de la dona en la transmissió de les tradicions. Segons explica Mireia Grangé, presidenta de l’associació Lo Fardell Patxetí, aquesta festa ha estat dedicada a les dones, «aquelles que al final han estat invisibilitzades, tot i que la memòria històrica i el folklore ha anat molt de la seva mà».
En aquest sentit, Grangé assenyala que «volem reivindicar-les perquè a més de formar part d’això, són quin ens han acabat portant la memòria fins avui».
La iniciativa, impulsada pel Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, l’Associació Lo Fardell Patxetí, l’Ajuntament de Tivissa i el Centre d’Estudis de la Ribera d’Ebre, va comptar amb diversos representants, entre els quals estava Mar Lleixà, directora dels Serveis Territorials a les Terres de l’Ebre del Departament d’Igualtats i Feminismes.