Santa Bàrbara demana una estació per analitzar l’aire arran un nou episodi d’olors
Coincideix amb la posada en marxa de la planta d’assecatge de sansa
L’Ajuntament de Santa Bàrbara ha demanat la instal·lació d’una estació fixa de mesurament de la qualitat de l’aire arran nous episodis de fortes olors al municipi. L’Ajuntament ha emprès diverses mesures per les olors patides novament els darrers dies al poble, que coincideixen també amb la posada en marxa de la planta d’assecatge de sansa que hi ha a la vora.
El passat 2 de febrer la Direcció General de Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic va instal·lar una estació mòbil de mesurament d’aire a petició de l’Ajuntament Santa Bàrbara, qui ho va demanar la primavera del 2022, arran d’un episodi de fortes olors. La planta d’assecatge de sansa en qüestió, que està al terme de la Galera, va començar a funcionar l’abril del 2022 i automàticament el poble va començar a patir de fortes olors, durant tot l’estiu i la tardor. La següent campanya va ser molt breu, i al gener del 2023 va acabar. Just aleshores va instal·lar-se l’estació mòbil, que va analitzar l’aire dia i nit fins el dia 2 de maig.
Cinc mesos després, en una demora criticada pel consistori, han arribat els resultats. Les dades mostren que, amb el principal emissor de contaminants inactiu, la qualitat de l’aire es manté en nivells òptims, complint totes les normatives.
«Justament de febrer a maig la planta de biosansa estava tancada, així que ja ens imaginàvem aquests resultats. És per això que seria bo que s’instal·lés novament ara aquesta tardor i hivern, i així poder comparar els resultats de quan estava la planta en funcionament i quan no», explica al Diari l’alcalde Antonio Ollés. Al municipi, a més, hi ha projectada una planta de compostatge també polèmica.
Així i tot, l’Ajuntament de Santa Bàrbara demana una estació de mesurament fixa per estar preparats per a futures situacions i tenir dades històriques per avaluar l’evolució de la qualitat de l’aire i que no estiga compromesa la salut dels veïns.
Tot just fa pocs dies la planta Biosansa CatSud inaugurava les seues instal·lacions de 30.000 m2 per revaloraritzar el subproducte restant del premsat de l’oliva. Amb una inversió de 2,3 milions d’euros, les noves instal·lacions tenen una capacitat d’emmagatzematge de 41.000 m3 de sansa. Biosansa CatSud, que aplega més de 2.000 famílies de pagesos, neix de l’acord de tres cooperatives agràries -Cooperativa La Galera, Cooperativa Agrícola de Mas de Barberans i Cooperativa Agrícola de la Sénia-, i cinc empreses privades productores d’oli -Colome Mulet SL, F.Faiges SL, Castell Fabra Hermanos CB, Oli Gerpifi SL i Industrial del Maestrazgo SLU.
Paral·lelament, l’Ajuntament treballa en altres mesures per reduir altres olors percebudes per les nits. En declaracions a la Plana Ràdio, el regidor de medi ambient Lluís Gimeno ha avançat que s’ha sol·licitat a la companyia que gestiona el gas canalitzat que passa per la població una revisió de les instal·lacions. També es revisarà la xarxa de clavegueram del municipi.