Sant Jaume d’Enveja reclama tenir un millor servei al CAP
El Ple aprova instar Salut a recuperar el servei sanitari prepandèmia i a incrementar el nombre de personal mèdic
Sant Jaume d’Enveja ha aprovat en el Ple Municipal realitzar una petició al Departament de Salut de la Generalitat de Catalunya perquè es faci una millora de l’horari d’atenció sanitària al municipi. Aquesta demanda no és nova, se suma a les queixes per un servei deficient que els veïns porten posant des de fa més de deu anys.
La petició, que es va aprovar per unanimitat, té l’objectiu de demanar a l’administració que es recuperi, almenys, el servei de dotze hores que s’oferia abans de la pandèmia. A més, també es reclama un increment del nombre del personal sanitari dedicat a atendre els veïns, tant de Sant Jaume d’Enveja com dels Muntells, que actualment és només de dos metges.
En aquest sentit, el consistori denuncia que amb l’augment del nombre d’habitants a la localitat i l’increment de la mitjana d’edat, és molt necessari destinar més hores d’atenció mèdica a l’usuari en aquest centre, però que, en canvi, s’està produint justament el contrari.
Els antecedents d’aquesta situació se situen a l’any 2011, quan van començar les retallades al CAP. En aquell moment, les 24 hores d’atenció que hi havia es van reduir fins a la meitat, a 12. En conseqüència d’aquesta retallada, l’espai va passar a romandre tancat a les nits, així com els caps de setmana i els festius. A canvi, es va oferir un servei d’ambulància nocturna que tres anys més tard, el 2014, va desaparèixer del municipi quan Salut va treure la licitació del servei de transport d’ambulància urgent i no urgent de Catalunya i Sant Jaume es va quedar fora d’aquesta.
El 2020, amb l’arribada de la pandèmia per la COVID-19, l’atenció torna a retallar-se un cop més, quedant només a una quarta part de les hores que hi havia anteriorment al CAP, amb el compromís que es tornaria a la situació horària anterior un cop es normalitzés la situació, però de moment encara no s’ha tornat a implementar.
Així, l’horari actualment és només de matins i amb l’afegit que amb la jubilació d’un dels dos metges del centre el 2017, hi ha substituts que fan també guàrdies nocturnes al CAP de Deltebre i que, per tant, tenen dret a una part de jornada lliure quan acaben aquest torn.
«És un dret essencial»
En el context en què ens trobem actualment, l’Ajuntament entén que la situació s’ha normalitzat i que, per tant, ja és hora de restablir el servei. Segons expliquen, tant des de la junta de govern, com els residents que envien habitualment queixes, el nombre de professionals i les hores d’atenció continuen sent insuficients, motiu pel qual s’ha tirat endavant aquesta proposta que ha aprovat el ple, ja que afirmen que se senten maltractats i enganyats.
«És un dret essencial, demanem que a la ciutadania se l’atengui, a escala sanitària, com es mereix. Estem cada dia pitjor, perquè van sorgint situacions noves, i el servei és cada vegada inferior i hi ha més queixes», denuncia l’alcalde de Sant Jaume, Joan Castor Gonell, afegint que «portem rebent moltes queixes del CAP durant l’últim any. Els veïns i veïnes les presenten a l’Ajuntament i des d’aquí les traslladem al departament de Salut, però no veiem cap millora. A veure si ens podem reunir i hi ha algun canvi o algun tipus de reacció».