Restauren vora 500 escultures i elements arquitectònics de la coberta de l’absis de la catedral de Tortosa

L’objectiu del Bisbat de Tortosa és obrir a les visites la part superior del temple a finals de l’any que ve, per mostrar aquest ric patrimoni del gòtic català que ara queda amagat

La coberta exterior de l’absis de la catedral de Santa Maria de Tortosa està sent objecte d’una minuciosa restauració dels seus elements escultòrics i arquitectònics del segle XIV, previ a l’obertura al públic d’aquesta part superior del temple principal de la diòcesi de Tortosa, considerada una joia del gòtic català tardà. Actualment hi ha en marxa la primera fase de restauració, que abasta 4 de les 9 crugies del conjunt, amb els seus arcbotants, gàrgoles i elements escultòrics, a més de diverses vidrieres, i que s’executa amb una inversió de 500.000 euros per part del programa Temps de Gòtic, de la Fundació la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat. Es preveu que estigue enllestida a finals d’aquest mateix any. Per a la segona fase, que inclourà les 5 crugies restants, el Bisbat de Tortosa ha sol·licitat una subvenció al programa 2 per cent Cultural de l’Estat, que podria arrencar al 2025. Un cop acabada tota l’actuació, s’hi podrà accedir per dues escales de cargol, una d’elles la que porta a la capella de Sant Pere i Santa Anna, que també serà objecte de restauració. El Bisbat voldria poder obrir portes a la coberta de l’absis a final de l’any que ve.

D’aquesta manera, els tècnics ja treballen a la coberta posterior de la catedral en la recuperació dels elements escultòrics de gran interès, entre les gàrgoles que representen animals mitològics, decoracions florals dels arcbotants i altres figures humanes o animals que decoren tot el conjunt i que amb el pas dels segles han patit un important procés de degradació, que en els últims temps s’ha accelerat i per tant ha fet urgent l’actuació.

«Es tracta que aquest patrimoni d’una riquesa extraordinària no només pugue ser conservat i netejat, sinó també visitat per tothom», remarca Víctor Cardona, degà del Capítol de la Catedral. Per a la directora dels serveis territorials de Cultura a l’Ebre i autora d’una tesi precisament aquest patrimoni arquitectònic de la catedral, Victòria Almuni, «el conjunt conté tota l’essència decorativa i espiritual de la baixa edat mitjana i el gòtic».

Carles Brull i Andreu Alfonso són els arquitectes que coordinen l’actuació (abans també van ser els responsables de la restauració de la façana del temple), juntament amb el restaurador Manel Iglesias de la Universitat de Barcelona. En una visita d’obres aquest dimecres, van destacar «l’exquisidesa» amb què estan treballats cadascun dels elements que es netegen i restauren. I també la magnitud del patrimoni existent en aquesta zona de la coberta del temple: «només de capitells, que cadascun és una petita obra d’art, n’hi ha més de 130. Als que se sumen també les gàrgoles, els elements vegetals dels arcbotants, els mascarons... en total podem estar parlant del voltant de 400 a 500 elements, que són tractats com a peces úniques en el procés de recuperació», explica Brull.

Es tracta d’una zona de la catedral en la que s’actua per primera vegada. L’estructura de les cobertes està inacabada i això afavoreix una humitat excessiva sobre els elements, tot i el manteniment constant que fa el Bisbat. Així, els treballs estan consistint en la neteja acurada dels elements de pedra, ennegrits amb el pas dels segles per les humitats i la presència de fongs, amb l’ús també de biocides tenint en compte les patologies i els graus d’afectació concrets de cada element. Per evitar del tot que aquests problemes reapareguin, es farà la reconstrucció dels coronaments dels murs inacabats de la capçalera, amb una espècie de merlets. També es restauraran unes vidrieres en mal estat però molt més recents: de mitjans del segle XX.

Temas: