Reparen un tram de la canonada del CAT a l’Ametlla de Mar
El sistema de monitoratge amb fibra òptica ha permès detectar una altra anomalia a la conducció principal, abans que col·lapsés
El Consorci d’Aigües de Tarragona (CAT), ens que gestiona el minitransvasament de l’Ebre, ha detectat una nova anomalia a la canonada principal que transporta l’aigua del riu cap al nord i ha procedit a reparar i reforçar la zona malmesa, a l’alçada de l’Ametlla de Mar. Una anomalia que s’ha detectat gràcies a la fibra òptica que s’està instal·lant a la canonada principal per fer-ne un monitoratge, després dels dos trencaments que va patir la conducció a l’alçada de l’Ampolla i també l’Ametlla de Mar, al gener del 2020 i al desembre del 2021 respectivament, i que van obligar a aturar el subministrament als ajuntaments i empreses consorciats. En el cas de l’Ampolla, la rebentada va inundar de matinada una part del nucli urbà, causant només danys materials.
El nou sistema de monitoratge permet el seguiment en temps real i en continu del conjunt de trams que conformen la canonada de formigó pretesat i detecta tots els esdeveniments acústics relacionats amb la ruptura de les espires d’acer que poden desencadenar el deteriorament estructural de la infraestructura. «Aquest sistema pioner a Europa», ha permès al CAT detectar aquesta nova anomalia a la xarxa de distribució al seu pas per l’Ametlla de Mar i és per això que s’ha programat una actuació per reforçar la canonada principal sense substituir-la.
El president del CAT, Joan Alginet, ha fet un seguiment de les obres i ha assegurat que «el projecte d’instal·lació de la fibra òptica és una inversió molt important pel CAT, a nivell econòmic però sobretot a nivell de tranquil·litat, aquest sistema de monitoratge en continu ens ha permès detectar un punt malmès de la xarxa i ha evitat un nou col·lapse de la canonada principal i tot el que comporta. Vull aprofitar per agrair l’esforç i la feina feta per l’equip humà del Consorci, que ha treballat amb molta celeritat i professionalitat, i també a l’Ajuntament de l’Ametlla de Mar per la coordinació i la facilitació de les tasques a realitzar».
El punt on s’ha fet l’actuació està fora de la variant de l’Ametlla de Mar, actualment en construcció per evitar també nous trencaments en un punt cítric. Segons el CAT, les obres avancen a bon ritme i permetran desviar l’actual traçat de la canonada principal en un tram de 375 metres a principis d’abril, evitant així aquest tram crític.
I és que la primera rebentada de la canonada a l’Ametlla de Mar no es va deure a cap defecte de la canalització, sinó a un factor extern: la corrosió per clorurs procedents del reg per superfície amb aigües salobres al llarg del temps.
La fibra òptima per fer el monitoratge de tota la xarxa principal d’aigua del CAT està instal·lada en un 40%, en un total de 34 quilòmetres no consecutius: en dos trams, el primer i més crític entre l’Ampolla i l’Ametlla de Mar i el segon tram entre l’Hospitalet de l’Infant i Cambrils. Aquesta setmana la fibra començarà a instal·lar-se entre l’Ametlla de Mar i l’Hospitalet i fins a finals de juny de 2023 s’instal·laran els trams restants per arribar als 85 quilòmetres totals, entre el punt de captació de l’aigua de l’Ebre a Camp-redó fins a les instal·lacions del Consorci a Tarragona (Sant Pere i Sant Pau). La inversió és de set milions d’euros.