Reclamen actuacions urgents per evitar noves inundacions al litoral d’Alcanar
El veïnat de la zona del Fondo de Jan i l’Ajuntament del municipi fan front comú davant «la inacció» de les administracions superiors
La recent DANA va quedar en un ensurt a Alcanar però ha fet reviure l’angoixa de les inundacions dels anys 2018, 2021 i 2023 i ha revifat les reivindicacions del veïnat afectat. És el cas de l’àrea del Fondo de Jan, a les Cases d’Alcanar, que pateix inundacions recurrents ja que la zona canalitza grans cabals d’aigua provinents de diversos barrancs i aigüeres sense un drenatge adequat cap al mar. Durant l’últim episodi de pluges torrencials, el dimecres 13 de novembre, es van registrar 22,9 litres per metre quadrat en només 10 minuts; una intensitat que va provocar, una vegada més, complicacions a la zona.
Així, una cinquantena de veïns i veïnes de l’entorn del Fondo de Jan s’han reunit amb l’alcalde, Joan Roig, i la regidora d’Urbanisme, Mireia Garriga, per abordar la situació crítica que pateix la zona a causa de les inundacions recurrents. L’assemblea, marcada per la preocupació i el neguit, va posar de manifest la necessitat de mesures estructurals urgents per evitar futurs danys materials i, potencialment, personals.
En l’últim episodi es van mobilitzar màquines per drenar sediments de la sortida d’aigua al mar i organitzar torns de guàrdia per estar preparats davant possibles emergències. «Les màquines treballen dia i nit retirant sediments, però quan la llevantada i la pluja són intenses, l’aigua puja igualment i acaba envaint les nostres cases. Això no és cap solució definitiva», explica Albert Querol, veí de l’avinguda Marjal, una de les zones més afectades.
La solució passa per ampliar les vies de drenatge cap al mar o construir-ne de noves, garantint alhora la protecció contra les llevantades. «Però això requereix estudis tècnics i inversions que només poden venir de l’Estat i de la Generalitat», segons afirmen des del govern municipal.
Els veïns han decidit mobilitzar-se i iniciar accions de protesta si no es constata un avenç significatiu en les pròximes setmanes. «Hem decidit mobilitzar-nos per fer visible el problema i exigir respostes immediates», explica Querol. «No podem continuar vivint així, amb por cada vegada que plou intensament».
El consistori no només donarà suport a aquestes accions, sinó que també en serà part activa. «L’Ajuntament estarà al seu costat en tot moment. Els acompanyarem en aquestes protestes i compartim completament la seva demanda de solucions immediates», afirma l’alcalde.
Amb una preocupació creixent en la població afectada i l’Ajuntament alineat amb les seves demandes, veïns i consistori es preparen per exigir amb força el que consideren un dret bàsic: «viure amb seguretat davant els efectes cada cop més greus del canvi climàtic».