Quinquennals d’Ulldecona: una festa per sentir-se orgullós de ser ‘falduts’

La commemoració és del 6 al 15 de setembre i s’engalanen els carrers per celebrar la tornada de la patrona al poble

Ulldecona ja ha iniciat el compte enrere. D’aquí un mes, el municipi estarà immers en plenes festes Quinquennals per commemorar la tornada de la Mare de Déu de la Pietat a la població, després d’estar cinc anys a l’ermitori dedicat a la patrona, situat a mitja dotzena de quilòmetres de la localitat. Precisament, el dia de l’arribada de la imatge és un dels més emotius i esperat pel veïnat.

Les festes Quinquennals s’inicien quan els ulldeconencs (coneguts popularment amb el gentilici de ‘falduts’ per estar a la falda del Montsià) van a l’ermita a buscar la Verge i la baixen en romeria fins a la vila. Es tracta d’un moment carregat d’emoció, ja que l’entrada al poble és esperada per una multitud fervorosa.

La jove atleta Maria Vidal Poy, cosina de la pubilla major de les festes, explica que té una foto a la sortida de la Mare de Déu de l’ermita de cadascun dels quinquennis que ha viscut fins ara. Per a Vidal, «les Quinquennals és una festa que et fa sentir orgullós de ser falduts». Les veïnes citades pel Diari, que han aprofitat per provar com queden algunes de les decoracions elaborades per al carrer, coincideixen en les raons d’aquest ‘orgull faldut’.

«Tot el poble es bolca, independentment de la seua religiositat», apunta Bea, la mare de Maria. Cal destacar la implicació de les persones nouvingudes i els jóvens en els treballs per decorar els carrers, segons Montse Martín i Tere Sales. «Durant les Quinquennals el poble està bullint de gent i això és positiu», opina Dolors Serra, una altra veïna del sector.

Com ressalta també l’alcaldessa, Núria Ventura, aquest bullici es comença aquestes setmanes prèvies, no només amb el treball manual, sinó també amb l’esforç per pintar façanes o fer obres de millora a les cases i carrers. «La part bonica és el sentiment de germanor i l’interés per mantindre la tradició», diu Ventura.

Processons matinals

Un dels canvis que ha despertat més expectació és el trasllat de la processó nocturna de cada dia del novenari a les deu del matí. Hi ha opinions per a tots els gustos. «Pot contribuir a que no es concentren tantes activitats a la nit, a vegades, s’havia d’esperar que s’acabés la processó, tot es retardava i es començava més tard. És cert que, al matí, no hi ha tants actes», pensa Montse Martín.

De manera una mica diferent ho veu la joventut, que acostumen a viure intensament les nits de festes. Les pubilles i pubills aniran repartint-se la presència a les processons de cada matí. La conclusió més general és: «qui hi va sempre seguirà anant a l’hora que siga». Segons com vaja el canvi, l’organització valorarà si es continua fent de matí a les següents Quinquennals.

Dos dels actes més esperats són la proclamació de la reina de festes i el ball de mantons. Per a Maria Vidal, que estudia, viu i treballa als Estats Units, encara són més especials en ser la reina sa cosina Gemma Poy Castell.

«He retardat el retorn a Amèrica fins al 10 de setembre, em perdré una setmana de classe, però em fa molta il·lusió la proclamació i poder ballar una altra vegada el ball de mantons després de cinc anys», afirma Maria, emocionada. La nit que es balla aquesta jota també serà molt emotiva per a Montse Martín que tindrà com a parella de ball a son pare que, enguany, compleix 76 anys.

Del programa destaquen les actuacions de The Tyets, de Carles Sans (Tricicle), el tribut a Serrat i les presentacions de llibres de temàtica local. Es pot adquirir un abonament per a totes les festes al preu de 25 euros.