‘Què diu que fan?’: naix un cicle d’espectacles teatrals en xarxa a Tarragona i l’Ebre
La memòria històrica és l’eix temàtic d’aquesta primera edició, que tindrà lloc durant els mesos d’octubre i novembre en quinze municipis de la demarcació
Tortosa, Amposta, Alcanar, la Ràpita, Tarragona, Reus, Cambrils, Valls, el Vendrell, Mont-roig, Alcover, Riudoms, Vandellòs-Hospitalet de l’Infant, la Canonja i el Morell. Són els 15 municipis de Tarragona i l’Ebre que posen en marxa aquesta tardor el primer cicle de «Què diu que fan? Escenaris de la Catalunya Sud», que arrenca amb la memòria històrica com a eix temàtic. Es tracta d’un projecte de la Xarxa Territorial de Tarragona del Sistema Públic d’Equipaments Escènics i Musicals (SPEEM), per a promoure la promoció cultural en aquest territori a través d’un circuit de gires amb la complicitat de la Diputació de Tarragona, i que portarà una desena de muntatges durant els mesos d’octubre i novembre arreu del territori sota el títol de «Veus i silencis de la memòria» .
Al Camp de Tarragona i les Terres de l’Ebre la petja de la memòria és ineludible i ha sorgit com una tema sobre el qual desenvolupar-hi propostes artístiques que permetin la participació de la ciutadania i reflexionin sobre la història del territori, remarquen els organitzadors. I és que les arts escèniques esdevenen una eina per no oblidar, per recordar, de forma conscient, individual i col·lectiva, el passat i tenir present aquesta mirada pel present.
Segons detalla Carles Gispert, gestor cultural de Riudoms i representant programadors de Tarragona i l’Ebre, és la primera vegada que els equipaments escènics del territori creen «un circuit per oferir un cicle teatral transversal».
La voluntat del projecte és descentralitzar la cartellera d’arts escèniques, impulsar el panorama escènico-musical de Catalunya i fer-ho en col·laboració amb els agents locals, a més de potenciar la cooperació entre els teatres públics del país. En aquest sentit, el director general de Promoció Cultural i Biblioteques, Josep Vives, considera que «hi ha massa crítica suficient», de públic i d’equipaments, per desplegar «i consolidar» aquest projecte a la demarcació.
Les obres
Es podrà veure ‘36 +1’ de Ricard Creus, que parla de la guerra, de la postguerra, i de la lluita silenciosa que va portar a la recuperació de les llibertats. ‘Mort a les cunetes’, sobre la nit del 9 de febrer de 1939, quan nou republicans civils van ser trets de la presó de Manresa per un escamot de guàrdies civils per a executar-los. Un d’ells, Josep Nin Porta, va aconseguir sobreviure i explicar-ho.
També ‘El mestre i el mar’, una ficció basada en la història real d’Antoni Benaiges, un mestre català assassinat el juliol de 1936; ‘Memòries oblidades’; o ‘L’enterrador’, basada en les vivències de diverses persones.
‘La Primera i les mestres de la república’ és un espectacle teatral que homenatja a la primera alcaldessa de Catalunya: Nativitat Yarza Planas, mestra, activista feminista i miliciana.
Entre les propostes del cicle hi ha també ‘Els darrers dies de la Catalunya republicana’, una narració verídica dels dies viscuts per l’escriptor i polític Antoni Rovira i Virgili quan entra en fase culminant l’ofensiva final de Franco a Catalunya; ‘Molotov’, que parla de Cipriano Martos, fill de camperols andalusos que va arribar a Sabadell fugint de la misèria, cercant la llibertat i va morir l’any 1973 a la caserna de la Guàrdia Civil de Reus després d’ingerir cinc glops d’un còctel Molotov; o ‘Jo vinc d’un altre temps’, espectacle de creació del Teatre Fortuny a partir també de l’obra de Ricard Creus.
Per últim es representarà ‘Més que un club, el feixisme contra el Barça’, quan es compleixen 125 anys de la fundació del Club. La programació inclou una visita als refugis antiaeris de la Canonja.