Projecten una segona central hidroelèctrica reversible al nord de les Terres de l’Ebre
La iniciativa Llumaigua del grup Édora, en un estat de tramitació inicial, es planteja entre la Fatarella a la Terra Alta i Flix i Ascó a la Ribera d’Ebre, amb una potència de 3.124 MW
Segon macroprojecte de central hidroelèctrica de bombeig reversible entre la Ribera d’Ebre i la Terra Alta. El Ministeri per a la Transició Ecològica té en tramitació prèvia d’avaluació ambiental un projecte anomenat Llumaigua, presentat per l’empresa Tacios Energy SL, filial d’Édora (de l’empresari Rafael Martín Rueda). La central, de 3.124 MW, s’ubicaria entre els termes de la Fatarella, a la Terra Alta, i entre Flix i Ascó, a la Ribera d’Ebre, amb una inversió que podria superar els 2.000 milions d’euros.
Segons els promotors, l’objectiu és l’explotació d’aquesta central com a sistema d’emmagatzematge d’energia elèctrica, «aconseguint l’aprofitament de l’energia hidràulica i aportant una quota d’emmagatzematge energètic molt important per a modular altres instal·lacions de generació d’energia renovable (eòliques i fotovoltaiques) que abunden en aquest entorn».
El projecte es planteja sobre la base d’un esquema tancat format per basses superiors, a la Fatarella, i inferiors, situades a la Ribera, connectades per canonades en caverna, i «prenent-se aigua de l’Ebre solament per al primer ompliment de les basses i ompliments posteriors que siguin necessaris per a labors de manteniment o reparacions». També es disposarà d’un petit cabal per a compensació de pèrdues per evaporació i infiltracions. L’empresa ja ha fet la petició de concessió d’aigua a la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE).
Es planteja que la presa de la central se situaria aigües avall de l’embassament de Flix per a no afectar les concessions per a aprofitament hidroelèctric existents en aquest embassament i en el de Riba-roja.
Segons es detalla al document previ, l’aprofitament hidroelèctric es planteja en tres fases que es podrien realitzar simultàniament, «si existeixen condicions de mercat adequades i es troba solució a la connexió elèctrica (encara per definir)», afirmen els promotors. Amb aquestes previsions, el disseny s’ha configurat amb tres basses superiors i altres tres inferiors. Es basa en la instal·lació de 10 grups reversibles monoetapa regulables en generació per a un cabal màxim de 70 metres cúbics per segon cadascun. Entre altres elements, s’hi preveuen panells fotovoltaics flotants.
El projecte de Gironès&Raimats
Es tracta d’un projecte molt similar en plantejament i en ubicació (l’orografia del terreny és bàsica per aquestes centrals) al presentat ja fa més de deu anys per Gironès&Raimats, de manera que no serien compatibles i tot apunta a què només un podrà tirar endavant. En aquest cas, la central, de 3.000 MW, es projecta entre la Fatarella i Riba-roja d’Ebre, amb una inversió prevista de 2.600 milions d’euros, i la creació d’uns 6.000 llocs de treball. L’obra va rebre l’aval de l’Estat i Europa com a projecte d’interès comunitari, tot i que ara s’ha de tornar a sol·licitar.
Què és una central reversible?
Les centrals hidroelèctriques reversibles permeten l’emmagatzematge d’energia, bombant aigua des d’un reservori inferior en hores de baixa demanda o d’excés d’energia, a un reservori superior, per a ser posteriorment utilitzada en hores d’alta demanda d’energia.
L’alcalde de Flix i president del Consell Comarcal de la Ribera d’Ebre, Francesc Barbero, veu amb bons ulls aquest tipus de central, especialment per la seva vessant de projecte tractor «que pugui atreure al seu voltant noves indústries amb altes necessitats energètiques». Tot plegat, tenint en compte la fi de l’activitat d’Ercros a Flix i especialment el futur tancament de la central nuclear d’Ascó, amb la necessitat de reindustrialitzar el territori, portant activitat i ocupació als polígons industrials de la zona.