Noves obres de restauració a la catedral de Tortosa i el castell de Móra d’Ebre
El Programa del 2% Cultural de l’Estat destina fons per a actuar el 2025 en aquests dos elements del patrimoni ebrenc
Aquest proper 2025 s’emprendran noves fases de restauració tant a la catedral de Santa Marian de Tortosa com al castell de Móra d’Ebre, amb el finançament del Programa 2 per cent Cultural de l’Estat, a través dels ministeris de Transports i Mobilitat Sostenible i el de Vivenda i Agenda Urbana.
En concret, la darrera convocatòria d’aquest programa destinat a la recuperació del patrimoni arquitectònic i cultural ha atorgat un ajut de 414.557 euros al Bisbat de Tortosa, el que suposa el 75 per cent del cost de la segona fase del projecte de restauració dels elements arquitectònics i escultòrics del segle XIV sobre la coberta de l’absis de la catedral de Santa Maria.
Actualment està en execució la primera fase dels treballs, en els que s’han restaurat 4 de les 9 crugies del conjunt, amb els seus arcbotants, gàrgoles i elements escultòrics, a més de diverses vidrieres. Aquesta primera fase, amb una inversió de 500.000 euros subvencionats pel programa Temps de Gòtic, de la Fundació la Caixa i el Departament de Cultura de la Generalitat, està previst que acabi a finals de gener o principis de febrer, amb uns mesos de retard respecte a les previsions inicials. I és que la dana i les ventades que han afectat el territori els darrers mesos han endarrerit uns treballs que es duen a terme amb molta cura a l’aire lliure.
Es tracta d’una zona de la catedral en la que s’actua per primera vegada. L’estructura de les cobertes està inacabada i això afavoreix una humitat excessiva sobre els elements, tot i el manteniment constant que fa el Bisbat. Així, els treballs consisteixen en la neteja acurada dels elements de pedra, ennegrits amb el pas dels segles per les humitats i la presència de fongs, amb l’ús també de biocides tenint en compte les patologies i els graus d’afectació concrets de cada element. Per evitar del tot que aquests problemes reapareguin, s’han reconstruït els coronaments dels murs inacabats de la capçalera, amb una espècie de merlets. També es restauren unes vidrieres en mal estat però molt més recents: de mitjans del segle XX.
Segons detalla al Diari el degà de la catedral, Víctor Cardona, ara amb la confirmació d’aquesta nova subvenció, caldrà presentar el projecte a l’Estat i treure les obres a concurs públic, tot i que el Bisbat no hi està obligat. Així, la previsió és poder iniciar la segona fase dels treballs, en què es restauraran les cinc crugies restants, cap al setembre o octubre del 2025, explica Cardona. La voluntat del Bisbat és obrir a les visites del públic aquesta part de la catedral l’any 2026, perquè es pugui gaudir de prop d’aquest important patrimoni arquitectònic i escultòric, que conté tota l’essència decorativa i espiritual de la baixa edat mitjana i el gòtic.
Ribera d’Ebre
El Programa del 2 per cent Cultural de l’Estat també ha atorgat una subvenció de 167.360 euros per a la recuperació de les restes del castell de Móra d’Ebre. En concret, aquesta xifra suposa el 60 per cent del cost del projecte de remodelació de l’accés al castell, l’adequació del recorregut d’aquest accés i de circulació interior del recinte superior del conjunt, que domina la població i el riu Ebre.
D’aquesta manera continuarà l’any que ve la recuperació com a actiu turístic i patrimonial del castell de la capital de la Ribera d’Ebre, després que aquest any s’ha dut a terme també una restauració de part de la muralla.
En concret, s’han executat obres de conservació d’una part de la muralla que havia patit un desplaçament i on s’han netejat i protegit elements en mal estat de la part defensiva de l’històric recinte.
I és que per a l’Ajuntament de Móra d’Ebre, el castell, amb els seus orígens al segle VIII i declarat Bé Cultural d’Interès Nacional (BCIN), ha de ser una peça clau en el desenvolupament futur de la localitat i un patrimoni que cal cuidar i recuperar.