Millora en les llistes d’espera per la coordinació entre els centres hospitalaris ebrencs

Es fan un 7% més d’operacions i un 9% més de proves diagnòstiques que l’any passat

El Conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Manel Balsells, ha presentat les primeres dades del Pla de millora de l’accessibilitat de la ciutadania a l’atenció sanitària, que es va iniciar a principis d’any amb l’objectiu de poder accedir millor als serveis de salut, tant els d’atenció primària, com a les operacions quirúrgiques, proves diagnòstiques i visites a consultes externes.

Des de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre s’ha treballat per implantar un nou sistema de coordinació territorial entre els diferents centres hospitalaris del territori (Hospital Verge de la Cinta, de Móra d’Ebre, d’Amposta, de Jesús i la Clínica Terres de l’Ebre), que ha suposat un impacte positiu considerable en l’aprofitament dels recursos sanitaris i en la reducció de les llistes d’espera per a l’atenció hospitalària, alhora que una millora en les dades d’accessibilitat tant a l’Atenció Primària com a l’Atenció Hospitalària, en les intervencions quirúrgiques i en les proves diagnòstiques.

En concret a la Regió Sanitària Terres de l’Ebre s’han efectuat, durant la primera meitat de 2023, gairebé 500 intervencions quirúrgiques més que en el mateix període de l’any anterior, el que suposa un increment del 9%. El 86% dels pacients quirúrgics a la Regió Sanitària s’atenen dins el termini de garantia.

Destacable també és la dada que els pacients quirúrgics d’oncologia a l’Ebre també estan al 100% dins del termini de garantia.

Pel que fa a proves diagnòstiques, com ecografies, ressonàncies o endoscòpies, el nombre de proves ha augmentat un 7% respecte al mateix període de l’any passat.

«També en l’atenció primària en dades recollides fins al mes de juny, més del 70% dels ciutadans de la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre han pogut accedir al seu professional de primària assignat en un termini de cinc dies després de consultar la disponibilitat», ha explicat al Diari Íngrid Roca, gerent de la Regió Sanitària Terres de l’Ebre.

Aquesta dada suposa una millora significativa en l’accessibilitat a l’Atenció Primària en comparació amb l’acumulat de 2022, amb només un 57% d’accés a la primària en els primers cinc dies. En aquest aspecte destaca especialment l’EAP de la Terra Alta, amb més d’un 92% d’accés al metge de família en les primeres 48 hores després de fer la consulta.

«La implementació de la coordinació territorial a la Regió Sanitària de Terres de l’Ebre ha tingut un impacte molt positiu en l’aprofitament dels recursos sanitaris i en la reducció de les llistes d’espera», ha valorat Roca. «I això també ha millorat la percepció de la persona atesa en les darreres enquestes. Seguirem treballant per seguir mantenint aquesta cohesió i coordinació entre tots els centres de les Terres de l’Ebre i per oferir una atenció més centrada a la persona».

Roca també ha destacat els bons resultats del model de coordinació que s’ha establert en la especialitat de cardiologia, amb la creació d’un equip territorial. Ara es vol replicar en altres especialitats com pediadria o geriatria.

Temas: