Les jornades historiogràfiques anticipen el Renaixement a Tortosa
Se celebren conferències i exposicions amb l’objectiu d’enfortir el contingut històric i el rigor de l’esdeveniment
A fi de preparar Tortosa per la Festa del Renaixement, l’Ajuntament ha organitzat les Jornades Historiogràfiques que s’han produït als Reials Col·legis de Tortosa, l’edifici renaixentista més emblemàtic de Catalunya. Així doncs, aquesta setmana prèvia al començament de la festa, han tingut lloc una sèrie d’actes que donen la benvinguda a l’esdeveniment tortosí de juliol.
L’alcalde de Tortosa, Jordi Jordan, el regidor de la Festa del Renaixement, Víctor Grau, i el director de la Festa del Renaixement, Jordi Príncep, obriren les jornades amb la inauguració de «FIXA’T. Els secrets dels Reials Col·legis», una exposició organitzada per l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, al voltant de 39 fotografies que mostren parts detallades de la joia arquitectònica que suposa el recinte. Les imatges han estat fetes pel fotògraf Adan Príncep i, com bé apunta el títol, la mostra convida a fixar-se amb més deteniment en els racons i secrets que sovint ens passen desapercebuts. «La monumentalitat de l’edifici fa que tinguem una visió molt conjunta, molt orgànica, però no tenim moltes vegades l’oportunitat o el temps de veure aquests petits detalls» ha apuntat Albert Curto, director de l’Arxiu. Per la seva banda, Príncep ha accentuat la part engrescadora d’ubicar les fotografies en l’edifici, una experiència que els visitants podran gaudir durant els dies de la Festa del Renaixement, en els quals l’exposició romandrà oberta al públic.
450 anys de la mort de Despuig
Tot seguit, a la sala dels Reials Col·legis, ha tingut lloc la conferència sobre els «450 anys de la mort de Cristòfor Despuig» a càrrec d’Enric Querol, destacat historiador i filòleg tortosí que també serà el portador de l’estendard de la Festa del Renaixement d’enguany.
Querol ha dividit la xerrada en tres blocs: primerament, introduint la vida i trajectòria de l’escriptor renaixentista, després, aprofundint en la seva obra «Los Col·loquis de la insigne ciutat de Tortosa», text referent en la prosa renaixentista de la nostra llengua. Finalment, l’especialista en la figura de Despuig ha parlat sobre el manuscrit que es conserva a l’Arxiu Comarcal del Baix Ebre, que es va adquirir fa dos anys, emfatitzant en el valor d’aquest i les noves aportacions a anteriors còpies. En sortir, els assistents van poder adquirir el facsímil que reprodueix una còpia manuscrita dels col·loquis de Despuig.
Durant la resta de setmana han tingut lloc altres actes relacionats amb aquesta part més històrica com la presentació del llibre a càrrec de Joan Todó o la conferència «150 anys d’esplendor arquitectònica a Tortosa» que, des de l’Ajuntament s’ha volgut promoure per recuperar l’essència inicial de la Festa del Renaixement, fent un contrapés a l’aspecte lúdic i oferir un vessant més acadèmic i de coneixement. «Sense deixar de banda el que és la festa, estaria molt bé que Tortosa també fos un referent des del punt de vista del coneixement del Renaixement», clou Curto.
l 24 Text