‘La Vandida’: una caravana didàctica per aprendre sobre educació sexoafectiva

Núria Sorribes va decidir emprendre al territori i va crear un projecte únic, amb un vehicle que es desplaça allà on calgue i que també funciona com a punt lila i contra violències masclistes

Una caravana que acull tallers d’educació sexoafectiva, que també és un punt lila i que ofereix activitats com un scaperoom o un joc sobre el cicle menstrual? Sí, és possible. Tot això és ‘La Vandida’, una original caravana que ofereix diversos serveis sobre educació sexual de la mà de l’educadora sexual, sexòloga i psicopedagoga Núria Sorribes, de Móra d’Ebre.

Sorribes, de 40 anys, és natural de la Secuita però fa deu anys que viu amb el seu marit, que és d’Ascó, a Móra d’Ebre. Fa 18 anys que treballa amb joves des de l’administració, en punts d’informació juvenil i oficines de joves. Mica en mica va anar especialitzant-se en educació sexual. Ara, ha decidit emprendre des del territori i a més d’un catàleg amb diferents tallers per a educació sexual des dels 3 anys fins l’edat adulta, ofereix el servei d’aquesta caravana única. «Vaig pensar en la caravana perquè crec que és necessari fer una cosa més dinàmica i que motivés els joves. A través del joc es queden més els conceptes», explica Sorribes.

La Vandida, així, és una caravana didàctica que informa i sensibilitza sobre educació sexual i violències masclistes amb l’objectiu de prevenir-les i fer promoció de la salut sexual i afectiva des duna mirada feminista. El nom és per «van», caravana en anglès, i «dida» de didàctica.

La caravana es pot desplaçar a qualsevol indret: escoles, instituts, casals, places de poble, festes... La caravana es transforma segons la temàtica a tractar, de forma que pot complementar altres activitats al respecte. «Hem de tenir clar que l’educació sexual no és només parlar de genitals o del cos. És parlar de sentiments, de consentiment, aprendre a dir no...», exposa.

A la caravana també s’ofereixen dos activitats. La primera és un escaperoom, on els participants han de desxifrar enigmes i resoldre proves per aconseguir salvar el món de la plaga de matxirulos. La temàtica principal és la de treballar les desigualtats entre homes i dones i aprendre a identificar violències masclistes. L’altra activitat és el «Red show», on els participants posen a prova els seus coneixements sobre la regla i cicle menstrual amb diferents proves com si fos un concurs de televisió. Aquestes activitats es poden fer des de cinquè i sisè fins els 18 anys, ja que Sorribes les adapta en funció de l’edat dels adolescents.

D’altra banda, la caravana també és un punt lila-irisat, de forma que es transforma en un espai d’atenció davant les agressions sexistes i lgtbifòbiques en els diferents espais d’oci. Ofereix atenció especialitzada i adaptant-se al moment i lloc de l’acte. «Els punts lila estan bé, però realment no són espais segurs si a una persona li passa alguna cosa. Estan molt oberts o en un racó... En canvi dins de la caravana tinc un espai separat amb més intimitat per atendre la persona, acompanyar-la i derivar-la quan sigue necessari», clou.

Els joves, desinformats

Treballant amb joves durant tots aquests anys, Sorribes ja percep una certa evolució: «a dia d’avui crec que hi ha més conscienciació sobre el masclisme i les violències masclistes. Els nois encara no entenen tan bé el concepte, però veig que les noies lluiten més pel feminisme». La sexòloga, apunta, però, que la societat «ha suspès» en educació sexual. «Les preguntes que es fan són les mateixes que fa 40 anys. Hi ha molt de desconeixement, per exemple, del seu propi cos entre les noies. Una noia de sisè de primària em va preguntar si la regla venia un cop a la vida o cada mes. Les famílies han de tenir un paper més actiu... Els joves tenen molta informació sobre sexe per internet, però realment estan molt desinformats, porten un embolic».

Temas: