La Terra Alta posa en funcionament l’Oficina de Transició Energètica
L’objectiu és donar suport i articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic
La Terra Alta ja té en marxa l’Oficina comarcal de Transició Energètica, amb l’objectiu de vehicular la participació del territori en el nou model energètic. Ahir es va presentar formalment al Consell Comarcal de la Terra Alta, a Gandesa.
Les oficines comarcals de Transició Energètica, ideades l’any passat pel Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat, tenen com a principal missió articular la participació del territori en el nou model energètic més net, sostenible i democràtic cap al qual avança Catalunya.
Per això, les seues principals tasques són aportar coneixement tècnic en l’àmbit energètic als consells comarcals per a la presa de decisions en l’àmbit de l’energia, impulsar i difondre en cada comarca projectes vinculats a la transició energètica –com ara comunitats energètiques o autoconsums compartits en l’àmbit industrial–, i també ajudar els consells comarcals i els ajuntaments a definir els criteris per a la implantació de projectes d’energies renovables en els seus termes municipals.
Com van explicar ahir al Consell Comarcal de la Terra Alta el vicepresident, Ramon Jornet, i el tècnic responsable de la flamant oficina Joan Aubanell, l’objectiu és aconseguir «l’eficiència energètica i l’electrificació de la demanda dels eixos del nou model, un millor desplegament de les energies renovables i l’aprofitament de l’energia solar tèrmica, la biomassa i el biogàs i l’hidrogen verd». Aubanell va explicar que el pla es basa especialment en l’energia fotovoltaica i eòlica.
La Terra Alta és una comarca especialment sensible en el cas de l’energia eòlica ja que és, juntament amb el Baix Ebre, una de les comarques catalanes que té en funcionament més parcs eòlics i aerogeneradors.
L’objectiu d’aquestes noves oficines (estan en marxa a totes les comarques de Catalunya) és assolir la prospectiva energètica del país en l’horitzó de l’any 2050 (PROENCAT 2050). Es tracta d’un exercici prospectiu i una eina indispensable per tal de definir alguns aspectes clau del nou sistema energètic català a llarg termini i que s’haurà de revisar periòdicament. La Prospectiva Energètica de Catalunya 2050 s’ha elaborat atenent 12 principis vertebradors, que són els que alineen el document amb el marc normatiu vigent, determinat per la normativa comunitària, la Llei del Canvi Climàtic i les bases del Pacte Nacional per la Transició Energètica. Aquests principis són, entre d’altres, assolir la neutralitat climàtica al 2050, abandonar el model energètic fòssil-nuclear, aconseguir la sobirania energètica amb energies renovables, minimitzar l’ocupació del territori, empoderar ciutadans i empreses i impulsar la transformació social i posar en primer lloc l’eficiència energètica.
L’oficina assessorarà els veïns de la Terra Alta en el cas que vulguen instaurar comunitats energètiques amb els panells solars o sobre l’autoconsum individual.
«Una altra de les nostres tasques és tenir interlocució directa amb l’Institut Català de l’Energia, per tenir clar què és el que vol i necessita el territori a nivell d’implantació energètica», exposà Aubanell.