La temporada taurina s’avança a l’Ebre amb la recuperació dels bous per Carnaval a Godall

El 2022 recupera el nivell d’activitat anterior a la pandèmia. La Delegació del Govern

a l’Ebre convoca una reunió amb tots els actors implicats «per seguir millorant la festa»

L’inici de la temporada taurina de les Terres de l’Ebre s’ha avançat enguany dos mesos respecte a les dates habituals. Fins ara els primers bous de l’any es feien a Aldover per Sant Jordi, però enguany el municipi de Godall ha recuperat, després de 24 anys, els bous per Carnaval. Tal i com estableix la Llei 34/2010 de regulació de les festes tradicionals amb bous, per a poder programar-los, l’Ajuntament ha hagut d’aportar documentació per demostrar que s’havien fet en aquestes mateixes dates anys enrere.

Coincidint amb l’inici de la nova temporada, des de la Delegació al Govern a les Terres de l’Ebre s’ha fet balanç de l’anterior. Durant el 2022, la Generalitat va autoritzar un total de 190 dies de bous i es van programar 469 espectacles. Unes xifres similars a les anteriors a la pandèmia (440 al 2019). Cal recordar que al 2020 no hi va haver bous, i al 2021 amb molts condicionants.

Durant la passada temporada es van obrir 13 expedients per males pràctiques, nou per denúncies de particulars o entitats animalistes i quatre per actes d’ofici dels veterinaris que controlen la festa. Tres s’han arxivat, set estan en tràmit i tres més han acabat amb un expedient sancionador per faltes greus, segons detalla el director dels serveis territorials d’Interior a l’Ebre, Joan Juan. Les multes per faltes greus van dels 600 als 60.000 euros, segons estableix la llei.

En les properes setmanes hi ha prevista una reunió entre la Generalitat, els ajuntaments, veterinaris i les comissions i penyes taurines «per tal d’analitzar la temporada i continuar millorant en tots aquells aspectes que sigue possible», afirma el delegat del Govern a l’Ebre, Albert Salvadó. Amb tot, «no hi ha cap casuística que ens alarmi especialment, ni cap pràctica que ens faci preocupar. Tot està dins del convencional i normal d’una temporada prepandèmica», assegura.

«Les Terres de l’Ebre tenim una tradició i tenim el compromís per millorar-la de forma contínua», insisteix el delegat.

Aficionats i animalistes

Els aficionats als bous celebren també aquesta «normalitat» de la temporada passada i el lleuger increment dels festejos programats. «Es veu que la festa va en augment i que hi ha molt interès al territori per conservar-la», remarca el president de l’Agrupació de Penyes i Comissions Taurines de les Terres de l’Ebre, Santi Albiol.

Els aficionats també es feliciten perquè se sumen noves dates de bous, com és el cas de Godall. «Després de 24 anys, s’han recuperat els bous de Carnaval». «Es veu l’aposta dels municipis per mantenir viva la tradició i recuperar festes que s’havien perdut. Tot plegat ens fa ser molt optimistes», afirma Albiol.

Per la seua banda, Aïda Gascón, directora de l’entitat AnimaNaturalis i membre de Prou Correbous, considera que l’increment de les festes amb bous de l’any passat es deu al fet que les ramaderies de bous braus han baixat preus i les penyes organitzadores tenien més recursos, després de dos anys sense pràcticament activitat. «Però mentre l’increment a Catalunya ha estat del 7 per cent, a les comunitats de la resta d’Espanya ha estat del 30 per cent», assegura.

AnimaNaturalis ha presentat enguany 5 denúncies per presumptes infraccions de la llei dels correbous de les Terres de l’Ebre, i preveu mantenir la seua tasca de vigilància també aquesta nova temporada.

«Pel que fa a la recuperació dels bous a Godall, demanarem tota la informació i estudiarem amb els nostres serveis jurídics si s’ha incomplert la llei», afirma Gascón.

Les festes tradicionals amb bous només es poden programar als pobles i en les dates que són tradició (festes majors dels mesos d’estiu, majoritàriament), segons estableix la llei. Això és, actualment, en 27 poblacions de les comarques del Baix Ebre, el Montsià i la Terra Alta, en el marc de 49 festes.

Al Parlament de Catalunya hi ha entrada una Proposició de Llei per modificar la normativa actual, que data del 2010, i prohibir les modalitats de bous embolats i capllaçats. Les entitats agrupades en la plataforma Prou Correbous esperen que es pugui votar al Parlament aquest any, tot i que no confien que sigui abans de les eleccions municipals del maig.

Temas: