La DO Terra Alta exigeix frenar la «massificació eòlica» a la comarca
Si es materialitzen els tres nous projectes aprovats, de les Crestes, el Calvari i Fontcalda, s’arribarà als 200 aerogeneradors instal·lats
La Denominació d’Origen (DO) del vi Terra Alta ha exigit «frenar la massificació eòlica» a la comarca. L’organisme afirma que amb la instal·lació dels darrers projectes del 2023 ja hi ha 161 aerogeneradors a la Terra Alta i que si es materialitzen els tres nous parcs aprovats recentment s’arribarà als 200. «Aquesta concentració eòlica de grans projectes a la comarca ja està per sobre d’allò que es pot assumir i esdevé una massificació eòlica que posa en perill l’entorn, el paisatge o la dinamització econòmica del territori, entre altres aspectes», destaquen des de la DO, tot defensant «els paisatges agroforestals com a eix de construcció d’un potent projecte de desenvolupament enoturístic», una iniciativa que es veu «compromesa» pels parcs eòlics.
Com ja va explicar el Diari, la Ponència d’Energies Renovables va emetre declaració d’impacte ambiental amb caràcter favorable a tres nous projectes eòlics als municipis de Batea i La Pobla de Massaluca. Aquests projectes afegirien 31 nous aerogeneradors de 200 metres d’alçària cadascun i 147 megawatts (MW) de potència, i tindrien una afectació superficial de 85 hectàrees. Amb tot, aquests projectes abans de poder materialitzar-se encara ha de realitzar el tràmit urbanístic davant la Comissió Territorial d’Urbanisme de les Terres de l’Ebre.
L’any 2023 es van posar en funcionament dues noves centrals eòliques: Punta Redona, amb 7 aerogeneradors i 27 MW de potència als municipis de La Pobla de Massaluca, Vilalba dels Arcs i Batea; i Los Barrancs, amb 6 aerogeneradors i 23 MW de potència a Vilalba dels Arcs. A aquestes dues centrals se n’hi afegirà una tercera actualment en construcció: Tres Termes amb 8 aerogeneradors i 30 MW de potència entre Batea i Vilalba.
Amb tots aquests darrers projectes instal·lats s’arriba a les dotze centrals eòliques amb 410 MW de potència i 169 aerogeneradors, fet que representa que a la Terra Alta hi ha gairebé el 30% de tota la potència eòlica instal·lada a Catalunya (1.406 MW), «quan només representa el 0,14% del total d’habitants de Catalunya amb 11.473 persones». La Terra Alta anualment produeix electricitat amb renovables que equival a més de 10 vegades el seu consum elèctric anual, «fet que no repercuteix en el desenvolupament territorial, ja que ha perdut més de l’11,1% de la població des del 2010», lamenten.
Segons remarquen des de la DO, l’activitat agrícola, especialment la relacionada amb el sector vitivinícola, i el turisme, han anat esdevenint, malgrat les dificultats, dos dels principals motors econòmics de la comarca, i aquesta «massificació eòlica» els pot ser molt perjudicial.