La darrera aventura de l’Indiana Jones ebrenc
Fi de la trilogia. El cineasta amateur Lluís Ortega tanca el seguit de fanfilms dedicats al seu heroi
El públic que va assistir a l’estrena a la Sénia de la pel·lícula Indiana Jones y el Santuario de la Orden Negra va tindre una bona reacció davant del fanfilm més «professional», dels tres que ha dirigit i protagonitzat el jove cineasta canareu Lluís Ortega Giménez. El director amateur destaca la gran feina de Ben Dalmau: a més d’ajudar-lo amb el guió i la realització, li ha donat a la pel·lícula «una qualitat superior en càmera, fotografia i so». També hi ha escenes rodades amb dron per Jonathan Giménez que proporcionen una major espectacularitat a les vistes aèries.
Pel que fa al repartiment, hi ha hagut una barreja d’actors amateurs i professionals. Així, la protagonista, Aida Masip, és una actriu i model d’Amposta, que ha intervingut en els altres fanfilms sobre Indiana Jones. L’actor amateur d’Ulldecona Jordi Reverté s’ha atrevit a fer d’especialista i d’ajudant de direcció.
En total hi ha participat un centenar de persones. «El que he fet, a través de les xarxes socials, és demanar qui volia col·laborar cada vegada que anàvem a enregistrar en un lloc. Ens hem endut sorpreses agradables tant en el tema artístic com en l’ambientació de la pel·lícula», destaca Lluís Ortega Giménez.
L’ambientació i el vestuari han estat molt cuidats, gràcies a les aportacions de grups dedicats a la recreació històrica i cineastes professionals que també han ajudat en diversos aspectes de la producció.
Localitzacions
Ortega recorda que una de les escenes més difícils va ser una persecució en què un dels actors havia de saltar del cavall a un camió, «l’escena era molt complicada, però li va sortir molt bé al senienc Santi Vidal, propietari de l’Hípica Molí Hospital que també col·labora amb nosaltres».
En aquesta última aventura, Indiana Jones ha de lluitar contra els nazis al castell de Wewelsburg, ‘construït’ a la pel·lícula fent una mena de trencaclosques combinant imatges dels castells d’Ulldecona, Peníscola i Vall-de-roures, la Torre de la Carrova d’Amposta, a més dels túnels del Camp d’Aviació de la Sénia i de la Via Verda de Xerta.
Unes altres localitzacions de la pel·lícula han estat Alcanar, Benifallet i Bunyol (València). «El grup que venia a fer la recreació històrica era d’Alacant, així que vam quedar a meitat de camí i vam enregistrar l’escena a Bunyol», comenta el director.
Després de l’estrena a la Sénia i València, està previst projectar el fanfilm a la majoria de pobles on s’ha anat a enregistrar. A finals d’agost es presenta a Peníscola, al setembre a Vall-de-roures i a l’octubre a Ulldecona.
«Ha estat molt dur donar forma a tot el fanfilm, però crec que ha estat el més atrevit dels que hem fet, perquè ens hem saltat moltes de les regles d’Indiana Jones, hem volgut reflectir l’ambient cruel amb els nazis de La llista de Schindler», diu Ortega. La història, a més de molta acció, té terror, comèdia i moments dramàtics.
l El pròxim pas serà la presentació d’‘Indiana Jones y el Santuario de la Orden Negra’ al màxim possible de festivals nacionals de fanfilms. Tenen previst anar als de València, Sant Cugat i Sitges. Un fanfilm és una pel·lícula sobre un personatge o saga molt comercial fet íntegrament per fans i per als seus fans.